България, заедно с Румъния, Словакия и Унгария предлагат на Азербайджан

...
България, заедно с Румъния, Словакия и Унгария предлагат на Азербайджан
Коментари Харесай

Радев: Интерконекторът с Гърция променя енергийната карта на Европа

България, дружно с Румъния, Словакия и Унгария оферират на Азербайджан да транзитират непосредствено спомагателните количества газ , които бяха контрактувани сред страната и Европейска комисия през юли.

" Вместо да чакаме дълго време и да се влагат обилни средства в разширение, да можем да пренасяме незабавно ", изясни президентът Румен Радев по време на формалното посещаване на президента на Азербайджан Илхам Алиев у нас . Така по думите му газът ще доближава доста по-бързо и на ниска цена до Централна и Южна Европа. Тази концепция следва да бъде разисквана и с ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, която ще бъде в София за откриването на газовата връзка с Гърция в събота.

" За нас Азербайджан се утвърди като мечтан и благонадежден сътрудник. Отбелязваме три десетилетия от определяне на дипломатическите връзки сред нашите страни. Заедно публично газовата връзка сред България и Гърция, която дава стратегическо измерение на нашето съдействие. Тя е извънредно значима освен за България и прилежащите страни, само че и за района на Централна и Източна Европа. Тази връзка ще даде опция за пръв път да получаваме газ непосредствено от Азербайджан " , посочи след диалозите президентът Румен Радев.

Това по думите му ще промени тотално енергийната карта на района ни. Радев благодари на Алиев, че над десетилетие Азербайджан е спазил уговорката да доставя газ на страната ни, макар забавянето на газовата връзка.

И още едно предложение към Алиев от страната ни - огромните промишлени потребители на газ у нас да получават суровината непосредствено от Азербайджан, като това ще облекчи доста и публичния снабдител " Булгаргаз ".

От своя страна Илхам Алиев разгласи, че с Радев са разискали доставките на спомагателни количества природен газ за България .

" Ще засегна тази тематика на национално ниво, като се върна ", означи той и добави, че на Азербайджан се е наложило незабавно и внезапно да реагира, засилвайки производството и доставките на газ . " Сега е по-важно от всеки път да действаме бързо. Въпреки, че през годините Азербайджан се е потвърдила като благонадежден източник на газ ", отбелязвайки желанието на страната да усили бързо доставките за Европа.

По-рано президентът Илхам Алиев беше посрещнат от Радев с публична гала пред храм-паметника „ Св. Александър Невски “ . Бяха изпълнени химните на България и Азербайджан от Гвардейския внушителен духов оркестър. В чест на азербайджанския президент при осъществяването на  националния химн на Азербайджан бяха изпълнени 21 артилерийски салюта. Президентите одобриха строя на  почетния гвардейски часовой. Илхам Алиев постави венец пред Паметника на Незнайния боец.

Програмата на визитата на президента Алиев планува също присъединяване в церемонията на следващия ден по въвеждане в комерсиална употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България, която ще се състои в зала 3 на НДК.

В рамките визитата си у нас президентът Илхам Алиев ще се срещне и със служебния министър председател Гълъб Донев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР