България за пореден път стана свидетел на една много мрачна

...
България за пореден път стана свидетел на една много мрачна
Коментари Харесай

Георг Георгиев: От заканата на организаторите на протеста за Народен съд лъха на тоталитаризъм

България за следващ път стана очевидец на една доста мрачна и грозна отпратка към предишното. Това че бяхме осведомени по какъв начин ще бъде призован Народен съд от уредниците на митингите ни подухва едни доста грозни и тъжни мемоари от тоталитарното минало, с които България от доста години се пробва да скъса. Това съобщи на брифинг заместник-външният министър Георг Георгиев във връзка медийна информация, че уредниците на митингите в страната са призовали за възобновяването на Народния съд у нас.

"Демокрацията, мирът, стабилността не допуска това да приказваме за кървава кавга, за разстрели, за бесила и за убийства. Ако желаеме през днешния ден да вървим дружно по пътя към напредъка, ние няма по какъв начин да си позволим Народният съд да бъде факел, който да гори по българските улици.

В повече ми идва това след бесилата и след препратките, че инакомислещите ще бъдат подложени на гнет и кавга. И някак това доста необичайно кореспондира с неотдавна осквернената черква "Св. Петка Самарджийска ", добави той.

Ако създадем още веднъж един исторически обзор, ще забележим, че през 1925 година още веднъж черква е станала обект на най-тежкия до тогава атентат в историята на Европа. И в случай че оскверняването на храмове, в случай че Народния съд и свикването на изключителни трибунали са признаците на едно и също заболяване, наречено тоталитаризъм, то по никакъв метод аз като народен координатор за битка с антисемитизма и езика на омразата не мога да се съглася, че това са цивилизованите правила, посредством които нашето общество и народ би трябвало да се развиват, уточни Георгиев.

"Народният съд е коствал живота на над 2000 българи, коствал е живота на елита на нацията, Народният съд е изпратил на изгнание, на пожизнен затвор хиляди от нашите сънародници, които по никакъв метод не са заслужили такава орис, като се изключи че са били срещу комунизма.

И в случай че навързвайки през днешния ден обстоятелствата ние виждаме, че някой се пробва да възвърне през днешния ден тоталитарни практики, то ние по никакъв метод няма да оставим това така'', разяснява още зам.-външният министър.

По отношение на поруганата черква "Св. Петка Самарджийска " ще желая Националната комисия на България за ЮНЕСКО да се сезира и да вземе отношение по този въпрос, тъй като национално-културно завещание – храм на повече от 10 века, не може да бъде заливано с багра, не може да бъде вандализирано, не може да бъде поругавано, не може да става обект на нечий извратени показа за това по какъв начин би трябвало да показва мнение, тъй че аз ще желая доста мощно и изрично да бъде наказана тази демонстрация, безапелационен бе Георг Георгиев и още един път моли обществото да се разграничи от всевъзможни апели за привикване на Народен съд.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР