България все още зависи от Русия за поддръжка на оборудването

...
България все още зависи от Русия за поддръжка на оборудването
Коментари Харесай

Енергийният министър: Доставките от Русия за АЕЦ Козлодуй са без алтернатива

" България към момента зависи от Русия за поддръжка на оборудването на нуклеарната ни централа. Затова държавното управление гласоподава тази дерогация. Дългосрочно търсим различни снабдители. Работим с всички страни, където има сходни реактори, с цел да осигурим дълготрайни доставки. Другото е презапасяване с такива елементи, които могат да се окажат рискови. " Това съобщи пред БНР служебният министър на енергетиката Росен Христов и акцентира, че анализите на Министерството на енергетиката демонстрират, че без нуклеарната енергетика не можем да реализираме нито задачите за декарбонизация, нито енергийната сигурност на страната. Той уточни още, че дерогацията не е еднократна и ще бъде нужна и отсега нататък, тъй като над 40 са детайлите, които се доставят от Русия и са без конкуренция. 
В същото време Христов разгласи, че през идващите месеци се чака да бъде подписано  междуправителствено съглашение със Съединени американски щати и контракт за предпроектно изследване за вероятно създаване на нова нуклеарна мощ в България. В края на предходната седмица той инспектира построяването на терминала за полутечен газ край Александруполис, в който България има 20%.
В началото на януари с гласовете на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, " Демократична България " и " Български напредък " Народното събрание задължи служебното държавно управление да договаря с държавното управление на Съединени американски щати за създаване на нова нуклеарна мощ по технологията АР-1000 на компанията " Уестингхаус " и до 1 март да предприеме дейности за започване на градежа на реактора на площадката, избрана за Седми блок на АЕЦ " Козлодуй ". Теренът е лицензиран за АР-1000, само че някои от разрешителните изтичат скоро и евентуално ще би трябвало да бъдат възобновени. Още преди три месеца обаче Христов съобщи, че избира дейностите на държавното управление за нови нуклеарни мощности да не бъдат ограничавани от тип технологии, съответни компании и страни, и добави, че се водят диалози за бъдещи реактори и с компании отвън " Уестингхаус ". >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР