България вероятно ще поиска официално от Европейската комисия финансова помощ

...
България вероятно ще поиска официално от Европейската комисия финансова помощ
Коментари Харесай

Може да поискаме помощ от ЕК за чумата по свинете

България евентуално ще изиска публично от Европейската комисия финансова помощ за обезщетение на стопаните на убити животни поради африканската чума по свинете. Парите най-вероятно няма да бъдат отпуснати незабавно поради тромавата процедура.

Това съобщи пред БНР евродепутатът от ГЕРБ Асим Адемов, заместител в Комисията на Земеделие и развиване на селските региони в Европейския парламент.

От през вчерашния ден поради влошената епизоотична конюнктура в цяла Русенска област е оповестено бедствено състояние. Днес бедствено състояние бе оповестено и в Плевен. В страната към този момент има европейски специалисти, с цел да оценят взетите от страната ограничения.

Адемов допуска, че поисканата от Европейска комисия помощ може да бъде изхарчена най-много за обезщетение на стопаните, които ще претърпят огромни загуби.

" Аз имах връзка към този момент с Министерството на земеделието и храните и разбрах, че министър Десислава Танева е комуникирала най-много с Европейска комисия, че ще желаяме такава помощ ", съобщи Асим Адемов.

По думите му е въпрос на време това да стане публично. Процедурите са малко тромави, тези пари няма да дойдат незабавно. На първо време притежателите на свинекомплекси ще бъдат обезщетени от държавния бюджет и когато Европейска комисия утвърди поисканите средства, те ще дойдат в България.

" Чумата, която върлува по свинете, е доста мощно заразно и рисково заболяване. За страдание няма създадена ваксина. Тя провокира висока смъртност, само че най-важното е да успокоим хората, че не е рискова за хората. Мисля, че държавното управление взима нужните ограничения, с цел да се оправим с това злополучие, тъй като по настоящи данни от Европейска комисия заболяването е обхванала цяла Румъния, обособени региони в България, Полша, Унгария, Балтийските републики ", съобщи Асим Адемов.

Според Асим Адемов европейските специалисти могат да предлагат на нашето държавно управление общоприети процедури, които се ползват при сходни заразни заболявания. Тук е значимо да се спомене, че е неотложно и съдействието на самите стопани, с цел да се ограничи бързо разпространяването на заболяването ".

По думите на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Европейска комисия ще утвърди поискана помощ: " тъй като размерът на болестта е значителен ":

" Заразени са много животни. Въпросът е в такива случаи дали ще получим сумата, която сме желали, или не, тъй като нормално от време на време не дават цялата сума ".

Пред публичното радио Светлана Боянова от Института за агростратегии и нововъведения разяснява, че има страни като Чехия, които са ликвидирали тази болест.

По думите й, България ползва същите ограничения. " Тук по-скоро би трябвало да разделим въпроса. Да кажем, че той е изчерпателен и би трябвало да се огледа от всички равнища - на равнище страна и на равнище стопанство. Но въпросът е на равнище кое стопанство - " заден двор " ли, индустриално ли ", запита реторично Боянова.

Относно дивите прасета тя запита дали има метод да се следи тяхната популация. В Германия има софтуерно решенение - създадено приложение, което е за биосигурност - онлайн ръководство оценка на биосигурността в стопанството. " То е тъкмо за африканска чума по свинете. Това приложение оказва помощ на съответния собственик да реши обособените области, в които може да се внесе африканската чума по свинете ", добави Боянова.

Припомняме, на 21 юли фермата на огромен производител в Русенско се оказа наранена от африканската чума по свинете. Преди дни стартира и умъртвяването на прасетата от свинефермата в село Николово, където се отглеждат към 17 000 свине. Всички те ще бъдат евтаназирани.

Към 23 юли огнищата на чума по свинете у нас бяха 17.

Свиневъди обявиха на конференция, че желаят стоманени ограничения и военно състояние поради разпространяването на африканската чума по свинете.

БАБХ откри африканска чума в домашно стопанство в Мизия, като по-рано стартира и стерилизация след умъртвяването на прасетата в Бургаско. Тя се прави в созополското село Зидарово, където в събота бяха евтаназирани над 100 домашни свине.

В Зидарово беше доказано първото за Бургаска област огнище на африканска чума при домашни прасета. Стигна се до конфликти сред притежателите на свине и инспектори на БАБХ.

От Българската организация по храните се оплакаха, че не получава поддръжка от ловците, макар разрасналата се зараза на африканска чума при прасетата. Министър Танева прикани за прецизни ограничения и осъществяване на предписанията. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР