България Венецианската комисия с препоръки за главен прокурор Главният прокурор

...
България Венецианската комисия с препоръки за главен прокурор Главният прокурор
Коментари Харесай

Венецианската комисия с препоръки за главен прокурор

България Венецианската комисия с рекомендации за основен прокурор Главният прокурор и ръководителите на висшите съдилища да бъдат разследвани дейно, това е рекомендацията  Виолета Русенова 6 декември 2019, 23:08  Венецианската комисия с рекомендации за основен прокурор Източник: Thinkstock/Getty images
еханизмът за следствие на основния прокурор и на ръководителите на висшите съдилища няма да е ефикасен за прокуратурата и е проблематичен за независимостта на съда, одобри Венецианската комисия - органът на конституционните специалисти на Съвета на Европа, в мнението си по законопроекта на правосъдния министър Данаил Кирилов, оповестиха от пресцентъра на Европейската комисия.

Органът на конституционните специалисти на Съвета на Европа - Венецианската комисия, в ново мнение, признато през днешния ден, приветства решимостта на българските управляващи да се оправят със сериозен минус в българската наказателноправна система - възможна неспособност да се проверява дело против основния прокурор. Съществува, обаче, огромен риск препоръчаният механизъм за ограничение на основния прокурор да не успее да реализира посочените цели; по тази причина ще са нужни композиция от институционални промени, нови правила и еволюция на политическата просвета. Освен това Венецианската комисия е срещу разширението на механизма за ограничение на двама основни съдии.

Радев и Нинова избухнаха, Гешев им отговори

Въпросът за невъзможността за без значение следствие на закононарушение, за което се твърди, че е осъществено от български основен прокурор, което го прави в действителност недостижим, бе разпознат през ноември 2009 година от Европейския съд по правата на индивида в негово решение по делото Колеви против България. За да се оправят с казуса и да подобрят отчетността на основния прокурор и на двамата основни съдии, българските управляващи създадоха механизъм, който разрешава да бъдат отстранени тримата висши магистрати и да стартира следствие против тях. Това предложение беше необятно разисквано в България, а Венецианската комисия приветства решимостта на българските управляващи да се оправят с казуса и готовността им за сериозен и приобщаващ разговор с всички сътрудници и заинтригувани страни.

Въпреки че дейностите против основния прокурор наподобяват рационално решение на доктрина, то може да не се случи на процедура заради позицията на основния прокурор в прокуратурата и неговото/нейното значимо въздействие във Висшия правосъден съвет. Такова решение би трябвало да разчита всъщност на информацията, получена от следователи и прокурори, които са подчинени на основния прокурор. Освен това ще бъде мъчно да се намерят трима членове на прокуратурата, искащи да внесат предложение за анулация, и седемнайсет членове, които да го поддържат.

Протест, а прокурорите: Кампания против Гешев

Венецианската комисия предлага няколко метода да се направи този механизъм по-ефективен. Един от тях е законодателството да задължи основния прокурор да се въздържа от предоставяне на указания в случаи, които го засягат, при изискване че членовете на Висшия правосъден съвет, които не са свързани с прокуратурата, могат да внесат искане за ограничаване и да смъкват нужния предел на болшинство, нужно за прекъсването на основния прокурор; както и да извършат правосъден обзор на решенията да не се образува наказателно следствие или да се поверяват наказателни преписки на някакъв „ самостоятелен прокурор “.

Проектоизмененията, оценени от Венецианската комисия, също плануват разширение на механизма за ограничение на двама основни съдии. Това не се изисква от Европейския съд по правата на индивида, и е проблематично от позиция на независимостта на правосъдната система, предизвестяват специалистите на Венецианската комисия. Ограничаването на правата на висши съдии от пленарна комисия, където съдиите са малцинство, опонира на европейските стандарти и не се изисква от текста или логиката на българската Конституция. Венецианската комисия приканва българските управляващи да се откажат от тази част от предлагането.

Гешев за блестящата кариера и митингите

Комисията повтаря предходните си рекомендации по отношение на по-общи промени в състава на Висшия правосъден съвет, които по-скоро ще изискват композиция от институционални промени, нови процедурни и основни правила, и еволюция на професионалната нравственос и политическата просвета.

Очаква се цялостният текст на мнението да бъде оповестен до края на деня в понеделник, 9 декември 2019 година, на уеб страницата на Венецианската комисия.

Преди дни министър председателят Бойко Борисов заяви, че още преди месец е изпратил писмо до Европейска комисия, "в което помолих Венецианската комисия да изпрати своите специалисти от разнообразни страни, които да видят това, което сме създали по мониторинговия механизъм, по промяната в правосъдната система, като аз поемам ангажимент да извърша рекомендациите им на 100%. Дойдоха хората, на следващия ден или в петък ще излязат с формалното си известие. Още на идващия ден ще направя изключително съвещание на Министерски съвет и ще приема всички рекомендации, макар че не са наложителни. “

„ Три са значимите неща – огромните да могат да се привикват в Народното събрание и да могат да ги изслушват – ще приема като решение единствено основния прокурор да може да бъде изслушван. Второ, за подсъдността на основния прокурор – вярно ли е той да проверява себе си? – те споделят, че би трябвало да има без значение звено и прокурор, който да се проверява без значение. И третото беше да съобразим всичко с Конституционен съд. Всичко това ще приемем “, даде обещание министър председателят.

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Виолета Русенова Източник: .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 Банките подвигат таксите за обслужване на гише  1 Изтича срокът за заплащане на налози  1 Вече не сменяме номерата на колата при продажба  1 Орязват бонусите на банкерите --> Пaрите ни  Банките подвигат таксите за обслужване на гише Банките подвигат таксите за обслужване на гише  Изтича срокът за заплащане на налози Изтича срокът за заплащане на налози  Вече не сменяме номерата на колата при продажба Вече не сменяме номерата на колата при продажба  Орязват <a href=бонусите на банкерите " /> Орязват бонусите на банкерите Не пропускай  Новата версия на Новата версия на " Под игото " подвигна Сопот на митинг  <br> 5 от най- <strong> тъжните песни по същински </strong> истории <br>
5 от най- тъжните песни по същински истории
 <br> <strong> Наум Шопов </strong> и Теа Минкова станаха родители <br>
Наум Шопов и Теа Минкова станаха родители
 <br> <strong> </strong> се срещна с Лени Кравиц на блестящо събитие в Маями <br>
се срещна с Лени Кравиц на блестящо събитие в Маями
Последни  Венецианската комисия с рекомендации за основен прокурор Венецианската комисия с рекомендации за основен прокурор  Големият победител в „ Игри на волята “ е... Големият победител в „ Игри на волята “ е...  Нов хеликоптер за военните Нов хеликоптер за военните  Стотици убити и оставка на премиера – митингите в Ирак не престават Стотици убити и оставка на премиера – митингите в Ирак...  „ Живот със Синдром на Даун “ издават детска книга „ Живот със Синдром на Даун “ издават детска книга  <p>Проф. Бенчев за допирните точки сред <strong><span style= Проф. Бенчев за допирните точки сред младите...  Трима ранени при детонация в завод в Ямболско Трима ранени при детонация в завод в Ямболско  Зимните завършения стартират Зимните завършения стартират  Възстановиха на работа шефовете на трите лечебни заведения Възстановиха на работа шефовете на трите лечебни заведения  Отказаха регистрация на партията на Слави, той: Ако би трябвало, ще сменим Отказаха регистрация на партията на Слави, той: Ако...  Експлозия на газ в блок в Словакия, може да рухне Експлозия на газ в блок в Словакия, може да рухне  Тази идея би трябвало да послужи като основа за основаването на първия електрически автомобил на Cadillac. Възможно е да носи името XT6. Повече детайлности за момента липсват. Задава се нов мегазавод за акумулатори с потенциал 30GWh  <p><strong>Силви Амика</strong> за новата си книга, самотата, любовта, писането</p> Силви Амика за новата си книга, самотата, любовта...  Нека ти опиша... Нека ти опиша...  " Юбер " към този момент не мълчи - 6000 похищения и изнасилвания  Кристиан Кръстев Бивш министър пое превоза в София  <p><strong>Мохамед и Оливия:&nbsp;</strong>най-популярните имена за бебета за 2019 г.</p> Мохамед и Оливия: най-популярните имена за бебета...  Откриха тяло на амазонка-воин в Армения Откриха тяло на амазонка-воин в Армения  <p>Кой е изгоненият от Москва български дипломат&nbsp;</p> Кой е изгоненият от Москва български посланик  Възможно ли е да има черна дупка в Слънчевата система Възможно ли е да има черна дупка в Слънчевата система Всичко от през днешния ден Виц на деня +20°C - Гърците си обличат пуловерите (ако ги намерят). +15°C - В Хавай си включват отоплението (ако го имат). +10°C - Американците стартират да треперят,… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Къде в София всяка събота се случва знамение  Българското разпятие, което изумява света (СНИМКИ)  Култовите реплики на Ламбо – от екрана и отвън него  Българката, която очарова света с гения си (ВИДЕО)  Крадец избра неверната къща, попадна на 82-годишна културистка  Как наподобява Кейт, когато пазари в супермаркет (СНИМКИ) Водещи вести  <p>Прощаваме се със Стоянка Мутафова на 9 декември</p> Почина Стоянка Мутафова  Възстановиха на работа шефовете на трите лечебни заведения Възстановиха на работа шефовете на трите лечебни заведения  Протест в Индия, откакто жена беше изнасилена и изгорена Индия в потрес, служители на реда гръмнаха задържани за групово обезчестяване  Експлозия на газ в блок в Словакия, може да рухне Експлозия на газ в блок в Словакия, може да рухне  " Юбер " към този момент не мълчи - 6000 похищения и изнасилвания  Нов хеликоптер за военните Нов хеликоптер за военните  Стотици убити и оставка на премиера – митингите в Ирак не престават Стотици убити и оставка на премиера – митингите в Ирак не престават  Трима ранени при детонация в завод в Ямболско Трима ранени при детонация в завод в Ямболско  Тази идея би трябвало да послужи като основа за основаването на първия електрически автомобил на Cadillac. Възможно е да носи името XT6. Повече детайлности за момента липсват.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР