България вече привлича инвестиции от бума на изкуствения интелект(снимка: CC0

...
България вече привлича инвестиции от бума на изкуствения интелект(снимка: CC0
Коментари Харесай

Американска AI компания, създала първия чатбот, откри R&D център у нас


България към този момент притегля вложения от взрива на изкуствения разсъдък
(снимка: CC0 Public Domain)

Американската компания за изкуствен интелект LivePerson насочва развойните си звена в България, като този развой е почнал при започване на 2023 година, оповестиха от офиса на компанията у нас.

От няколко години на контракторски принцип LivePerson поддържа продукта си на територията на страната ни, само че от началото на тази година откри R&D развоен център у нас. Изпълнителен шеф на компанията за България е Александър Райчев, който има 20-годишен опит в ИТ промишлеността, развивайки екипи в корпорации като SAP и VMware.

„ В днешните турбулентни времена за ИТ промишлеността е положителен сигнал за България, че една американска компания, с съвсем 30-годишна история в създаването на приложения за изкуствен интелект, взема решение да влага в страната ни, като разшири активността си във всички звена на продуктовата си линия у нас ”, сподели Райчев.
още по темата
LivePerson има офиси в Израел, Япония, Съединени американски щати, Италия, Германия, Англия, Полша, а в този момент и България. Концепцията на компанията за отдалечена работа обуславя наличие на екипите по целия свят.

LivePerson първа в света сътвори уеб-базиран чатбот през 1995 година, в зората на интернет. Оттогава насам компанията продължава да развива продукта си, да притегля от ден на ден клиенти и да създава неповторими логаритми за машинно образование (Machine Learning, ML) с схващане на натурален език (Natural Language Understanding, NLU) и обработка на натурален език (Natural Language Processing, NLP).

„ Вече сме в един различен революционен стадий на изкуствения разсъдък, посредством генеративния AI, където упованията на клиентите са високи, технологиите бързо се развиват и бизнесът би трябвало да предложи новаторски разновидности за потребителско прекарване ”, показа Райчев.

Компанията развива AI платформата си за връзка с клиенти, като интегрира SMS, Фейсбук Messenger, Whatsapp, Viber, също и „ voice over ” технологии за самообучаващия се изкуствен интелект.

За към месец LivePerson нае 35 експерти и възнамерява да усили броят им до 130 до края на годината. Плановете за следващата година са още по-амбициозни, само че реалистични поради вероятностите пред развиването на изкуствения разсъдък и логаритмите, които се употребяват за това, уточни Райчев.

LivePerson към този момент има и собствен офис в бизнес центъра Office X Business Garden, който ще одобри чиновниците, които желаят да работят там, макар че концепцията на компанията е да се работи отдалечено.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР