България вече няма прекомерни макроикономически дисбаланси, каквито се наблюдаваха в

...
България вече няма прекомерни макроикономически дисбаланси, каквито се наблюдаваха в
Коментари Харесай

ЕК: България намалява степента на макроикономическите си дисбаланси

България към този момент няма несъразмерни макроикономически несъответствия, каквито се следиха в интервала 2015-2017 година Това излиза наяве от оповестения през днешния ден отчет за страната за 2018 година в подтекста на Европейския учебен срок за съгласуваност на икономическите, фискалните и обществените политики. Според днешното известие България реализира прочут прогрес в осъществяването на характерните рекомендации, отправени през 2017 година, оповестиха от Европейска комисия.

Европейската комисия разгласява през днешния ден своя годишен разбор на икономическата и обществената обстановка в страните членки, в това число разбор на напредъка при осъществяването на характерните за всяка страна рекомендации и оценка на вероятните несъответствия.

Европейската стопанска система нараства със постоянни темпове и позитивните стопански вероятности са придружени от възстановяване на пазара на труда и обществената обстановка. Тези развития са резултат от подхванатите от страните членки през последните години промени и дават опция за в допълнение усилване на устойчивостта на стопанските системи и обществата на Европейски Съюз.

Въпреки това изгодите от възобновяване не са разпределени еднообразно в обществото и структурните недостатъци пречат на растежа и доближаването в някои страни членки. Ето за какво страните от Европейски Съюз би трябвало да се възползват от актуалната позитивна динамичност, с цел да укрепят в допълнение основите на своите стопански системи. Днешните отчети за 27 страни (за всички страни членки като се изключи Гърция, за която се ползва стратегия за поддръжка на стабилността) съдържат годишния разбор на службите на Комисията на икономическото и общественото състояние в страните членки, включително на напредъка при осъществяването на характерните за всяка страна рекомендации през годините. Този разбор се основава на натоварен разговор на техническо и политическо ниво с страните членки и със заинтригуваните страни на всички нива като част от европейския учебен срок за съгласуваност на политиките.

За 12 страни членки, за които през ноември беше взето решение за осъществяването на изчерпателен обзор, отчетите по страни включват оценка за съществуване на вероятни макроикономически несъответствия и пакетът съдържа обновена категоризация на страните в сходство с така наречен процедура при макроикономически несъответствия. За първи път в отчетите по страни се слага особено акцентиране върху консолидираното на целите на Европейския дирек на обществените права, провъзгласен през ноември 2017 година Тази година се слага съответен акцент върху анализирането на провокациите във връзка с уменията и метода, по който действат мрежите за обществена сигурност на национално ниво. Данни от набора от обществени индикатори се употребяват също и за следене на резултатите във връзка с заетостта и в обществената сфера. Настоящият зимен пакет от европейския учебен срок следва публикуването през ноември на годишния преглед на растежа за 2018 година и рекомендацията по отношение на икономическата политика в еврозоната, с които се дефинират целите на европейско ниво за идната година.

Сега пакетът измества вниманието върху националното измерение на семестъра и дава основата, върху която страните членки ще разработят своите годишни национални стратегии доникъде на април. Заедно с отчетите по страни, националните стратегии ще бъдат в основата на предложенията на Комисията за идващия кръг от характерни за всяка страна рекомендации през май.

Заместник-председателят Валдис Домбровскис, отговарящ за еврото и обществения разговор, а също и за финансовата непоклатимост, финансовите услуги и съюза на финансовите пазари, съобщи: Силни стопански системи са тези, които не престават да работят за превъзмогването на своите недостатъци, даже когато времената са положителни. В сегашния миг, когато европейската стопанска система нараства с най- високи темпове за последните 10 години, точно такава би трябвало да бъде нашата тактика — както на ниво Европейски Съюз, по този начин и на национално ниво.

Пиер Московиси, комисарят, отговарящ за икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз, сподели, че единадесет страни — членки на Европейски Съюз, към момента са наранени от макроикономически несъответствия, което ги прави уязвими при положение на разтърсвания. „ Европейската

комисия отбелязва през днешния ден, че коригирането на тези несъответствия е в ход с помощта на продължаващите промени и икономическо възобновяване, което прави Европа по-силна. Това са положителни вести. Броят на страните, за които се ползва тази процедура, след рецесията понижава. Благодарение на постигнатия прогрес, през днешния ден ние слагаме България, Франция, Португалия и Словения в по-положителна категория. Във всички страни са нужни повече старания. За милиони европейци животът остава ежедневна борба, заради което всички държавни управления би трябвало да положат повече старания за битка с неравенството, безработицата и несигурността на работните места ”, разяснява още Московиси.

Мариан Тейсен, комисарят, отговарящ за заетостта, обществените въпроси, уменията и трудовата подвижност, добави: С провъзгласяването на Европейския дирек на обществените права поставихме вложението в умения, намаляването на неравенствата, обществената правдивост и приобщаващия напредък на челно място в програмата си. Сега би трябвало да следим резултатите на страните членки във връзка с правилата и правата, включени в стълба, с цел да ги превърнем в практическа действителност. Напредък при осъществяването на характерните за всяка страна рекомендации Както всяка година, отчетите по страни правят оценка напредъка на страните членки в битката с техните съществени стопански и обществени провокации и в осъществяването на характерните за всяка страна рекомендации, направени в предишното. Анализът на напредъка през годините демонстрира, че страните членки са постигнали най-малко „ прочут прогрес “ във връзка с повече от две трети от рекомендациите. Реформите се извършват дейно в някои основни области. От началото на европейския учебен срок през 2011 година страните членки са постигнали максимален прогрес в региона на финансовите услуги и във фискалната политика и бюджетното ръководство. Значителен прогрес бе реализиран и във връзка с достъпа до финансиране, законодателството за отбрана на заетостта и рамките за трудовите контракти. Акценти на политиките за всички страни членки са включени в отчетите по страни.

Днес Комисията одобри също и работната стратегия за 2018 година на Програмата за поддръжка на структурните промени (ППСР), по която на страните членки ще бъде предоставяна поддръжка за провеждането на промени, по-специално за промените, избрани като предпочитани в характерните за всяка страна рекомендации. През 2018 година от тази поддръжка ще се възползват над 140 плана в 24 страни членки.

През ноември предходната година Комисията стартира задълбочени прегледи за 12 страни членки за да проучва дали те са наранени от макроикономически несъответствия и какъв брой съществени са те. В 12 страни членки, които тази година бяха предмет на изчерпателен разбор, беше открито съществуването на несъответствия или несъразмерни несъответствия през предходната година. Комисията стигна до заключението, че 11 от общо 12 страни членки, които бяха подложени на изчерпателен обзор, са изправени пред несъответствия (8 от тях) или несъразмерни несъответствия (3 от тях). Обобщението на задълбочените прегледи е, както следва:

- В Хърватия, Кипър и Италия са открити несъразмерни стопански несъответствия. В България, Франция, Германия, Ирландия, Нидерландия, Португалия, Испания и Швеция са налице стопански несъответствия. За България, Франция и Португалия обстановката към този момент не е по този начин напрегната спрямо несъразмерните несъответствия, регистрирани предходната година. В Словения към този момент не се следят стопански несъответствия.

За България и Португалия Комисията акцентира, че към момента са нужни спомагателни старания, с цел да се обезпечи устойчива промяна на несъответствията.

Социалното измерение на европейския учебен срок тази година беше обогатено в допълнение с консолидираното на целите на Европейския дирек на обществените права. В отчетите по страни се употребяват също и данните, събрани чрез набора от обществени индикатори за следене на заетостта и обществените резултати. Ситуациите и целите естествено се разграничават и анализът регистрира тези разлики. Областите, които пораждат особена угриженост в някои страни членки, включват обезпечаването на подобаващи умения, продължаващата разлика в нивата на претовареност сред половете, мощно сегментирания пазар на труда и риска от беднотия измежду работещите, слабото отражение на обществените прехвърляния за понижаване на бедността, слабия напредък на заплатите и неефективния обществен разговор.

Докладите по страни съдържат оценката на Комисията на ситуацията във всяка страна членка и дават основа за присъединяване на всички заинтригувани страни. Очаква се Съветът да разиска отчетите дружно с резултатите от задълбочените прегледи. Комисията ще организира двустранни срещи с страните членки по отношение на съответните отчети. Заместник-председателите и комисарите ще посетят страните членки, с цел да се срещнат с държавните управления, националните парламенти, обществените сътрудници и други заинтригувани страни, с които ще обсъдят констатациите в отчетите.

Като последваща стъпка страните членки ще показват своите стопански и обществени цели на политиката в националните си стратегии за промени и стратегии за непоклатимост и/или стратегии за конвергенция (за установяване на бюджетни приоритети) доникъде на април предвид на откритите провокации, като регистрират също и целите в годишния преглед на растежа за 2018 година и рекомендацията по отношение на икономическата политика на еврозоната. Комисията предлага тези стратегии да бъдат направени с поддръжката на националните парламенти и всички съществени заинтригувани страни, като да вземем за пример, където е подходящо, със обществените сътрудници, районните и локалните органи и организации на гражданското общество. През май Комисията ще предложи нов набор от характерни за всяка страна рекомендации. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР