България трябва да защити своята позиция за повече средства и

...
България трябва да защити своята позиция за повече средства и
Коментари Харесай

Илияна Йотова с остра позиция за бежанците

България би трябвало да отбрани своята позиция за повече средства и благоприятни условия за подсилване на границите, които са и външни граници на Европейския съюз.

България би трябвало да извоюва средства за техника и образование от двата фонда за миграция и леговище и за вътрешна сигурност, които са на обща стойност 18 милиарда евро. Неслучайно организираме тази конференция в Хасково – поради своя трансграничен темперамент Хасковска област е значима освен за сигурността на българските жители, а и на европейските. Тази позиция изрази вицепрезидентът Илияна Йотова на конференцията „ Миграционният поток: ролята на институциите и обществото ", която се организира по самодейност на евродепутата Цветелина Пенкова. Според изследване европейските жители показват миграцията на второ място след пандемията в своите терзания.

Вицепрезидентът акцентира, че българската страна би трябвало да изготви лична консолидирана позиция, която да пази пред европейските сътрудници, и да търси за съдружници страните от външните граници на съюза. „ Малка България би трябвало да направи своя хигиеничен кордон по южната граница. Да отстоява пред европейските сътрудници да не разкрива спомагателни бежански центрове при потребност ", съобщи Йотова и акцентира, че би трябвало да упорства и за смяна на Дъблинския правилник и за по-конкретни текстове за реадмисията. Според Дъблинския правилник отговорност за мигрантите носи страната член, на чиято територия първо са стъпили. Вицепрезидентът уточни, че макар уверенията на Европейската комисия, че миграцията и убежището ще бъдат предпочитана тематика, към този момент няма нищо реализирано по тези въпроси.

Илияна Йотова дефинира като най-проблемна границата с Турция поради компрометираното защитно оборудване и приветства решението на служебния кабинет то да се стопанисва от Министерството на вътрешните работи и да се ускори контролът.

Вицепрезидентът прикани и за усилване на контрола в приемателния център от отворен вид в Харманли, с цел да се подсигурява спокойствието и сигурността на жителите.

Илияна Йотова е безапелационна, че България не би трябвало да приема новото предложение на Европейска комисия идентифицирането на мигрантите и бежанците да се случва на европейска територия, а не в страната, която пресичат, с цел да стигнат до Европа.

В изявлението си вицепрезидентът напомни мигрантската вълна от 2015 година, когато Европейски Съюз се оказа тотално неопитен, с липса на съгласуваност и съответно законодателство. „ Много средства бяха изхарчени за избавителни интервенции, за справяне с каналджийството, само че без необикновен резултат, точно поради неналичието на целенасочена политика ", уточни Илияна Йотова.

Дискусията е част от Конференцията за бъдещето на Европа, чието начало беше сложено на 9 май тази година. Вицепрезидентът прикани младежите да се включат интензивно със свои оферти, с цел да може европейските политики да бъдат по-близки до хората.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР