България трябва да подобри законодателството и приложението на мерките за

...
България трябва да подобри законодателството и приложението на мерките за
Коментари Харесай

Съветът на Европа: Мерките на България срещу прането на пари куцат -

България би трябвало да усъвършенства законодателството и приложението на ограниченията за битка с прането на пари и финансирането на тероризма - тази констатация прави Службата за битка с прането на пари към на Съвета на Европа (MONEYVAL) в показания през днешния ден отчет.

В него се регистрира, че страната ни е постигнала умерена успеваемост във връзка с оценката на заплахите от прането на пари и финансирането на тероризма, както и при вътрешното координиране, следствие и наказателно гонене, целенасочените финансови санкции за финансиране на тероризма, използването на защитни ограничения и контрол на финансовите институции и нефинансовите специалности (счетоводители, юристи, нотариуси, тръстове и снабдители на фирмени услуги, казина и сдружения за недвижими имоти), както и в интернационалното съдействие.

България демонстрира ниска успеваемост в области, свързани с потреблението на финансовото разузнаване, следствията и наказателните преследвания за пране на пари, отнемането на имущество, добито от закононарушения, целенасочените финансови санкции за злоупотреби с юридически лица и контракти, се показва в документа, представен от Българска телеграфна агенция.

Държавата е поздравена за осъществяването на цялостна национална оценка на заканите и се отбелязва, че страната има схващане за главните закани от прането на пари, до момента в който при финансирането на тероризма разбирането е лимитирано. В отчета се открива, че неналичието на изчерпателна статистика лимитира разбирането на управляващите и техните качества да предотвратяват заплахите. Съществуват провокации при съдействието сред правоприлагащите управляващи, което е изключително затруднено поради неналичието на нужните механически средства, се добавя в отчета.

Броят на следствията, правосъдните каузи и присъдите за пране на пари, както и тежестта на наказванията, е невисок и неизмерим с откритите рискове, регистрира службата. Отбелязва се, че България би трябвало да усъвършенства потреблението на финансовото разузнаване, следствието и правосъдното гонене на прането на пари и отнемането на имущество, които към този момент са възпрепятствани от няколко механически и процедурни ограничавания. В отчета се прибавя, че България би трябвало да предприеме по-цялостен метод за следствие на финансирането на закононарушенията, свързани с тероризъм, да усъвършенства националния механизъм за използване на финансови ограничения и да изготви по-всеобхватна оценка на уязвимостите от финансирането на тероризма в областите с нестопанска цел.

България би трябвало да увеличи учредения на заканите контрол на тези организации с нестопанска цел, при които може да се извършат злоупотреби с финансиране на тероризъм, предлага службата.

Познанията за битката с прането на пари и с финансирането на тероризма са високи, само че разбирането за обвързваните с бизнеса закани и използването на защитните ограничения би трябвало да се усъвършенства, сочат рекомендациите. Отчита се, че надзорните служби ползват значително метода, обвързван с оценка на заканите, в региона на финансите, до момента в който за други области надзорът към момента не е ефикасен, което може да се дължи на забележителна липса на запаси.

Липсата на ограничения за попречване на навлизането на нарушители на пазара (като търговци на недвижими парцели, тръстове и снабдители на фирмени услуги, счетоводители, снабдители на услуги за виртуални активи) буди угриженост. И се прибавя се, че не са осъществени тествания за склонност във връзка с сдружения за пощенски преводи или за обменните бюра, а прагът при собствеността на
казината е по-висок от позволеното. Препоръчва се да бъдат открити ограничения против навлизането на пазара на нелицензирани услуги за парични преводи като " Хавала " (hawala).

Въпреки напъните на България за повишение на прозрачността на същинската благосъстоятелност, съществуват обилни опасения във връзка с точността на данните, съхранявани в регистрите, регистрира службата. Препоръчва се незабавно предприемане на дейности за усъвършенстване.

В отчета се заключава, че макар някои механически и процедурни ограничавания, България дава навременна помощ по настояванията за интернационално съдействие, в това число правна взаимопомощ.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР