България трябва да инвестира в образование и инфраструктура, а също

...
България трябва да инвестира в образование и инфраструктура, а също
Коментари Харесай

Улрике Щрака: България остава интересна за австрийския бизнес

България би трябвало да влага в обучение и инфраструктура, а също по този начин да развива браншове като цифровизация и фармацевтично произвеждане. Това съобщи за БГНЕС госпожа Улрике Щрака, началник на комерсиалното посланичество на Австрия у нас.

Пандемията от ковид засегна обичайно положителните стопански връзки сред двете страни.

„ Австрийските компании в България усещат резултатите от коронакризата. Повечето от тях с дребни изключения имат по-малко поръчки, като цяло има спад на оборота. Сходна е и обстановката в Австрия. Очакваме спад на икономическия напредък “, сподели Улрике Щрака.

За момента не се следят нови вложения, само че това е обикновено, тъй като компаниите в тази обстановка имат по-други цели и към момента изчакват, с цел да видят по какъв начин ще се развият нещата след пандемията. Улрике Щрака съобщи, че има няколко капиталови плана, които не престават.

Пандемията от COVID-19 наруши комерсиалните доставки и веригите на производства. Според комерсиалния представител на Австрия, има опция за пренасяне на производства от Азия в Европа и по-конкретно в България. „ Темата за ниършоринг (Nearshoring) е огромна тематика в Австрия. Проучване измежду нашите компании, които са вложили в Китай, демонстрира, че към 5% от тях обмислят дали да не върнат своите производства по-близо до Австрия “, сподели тя.

„ България е една от забавните дестинации за вложения за австрийските компании. Но остават да важат същите неща, които бяха годни и преди експлоадирането на коронакризата. Това са правната рамка, правната сигурност, квалифицираната работна ръка и инфраструктурата “, съобщи госпожа Щрака и предложи да обърнем изключително внимание на образованието. „ Много е значимо България да влага в обучение и инфраструктура, в бърз интернет, тъй че всички, в това число държавните институции, да бъдат по-бързи при даването на услуги на жителите и бизнеса “, добави тя.

Според нея България би трябвало да обърне изключително внимание на секторите, в които се чака бърз напредък след оправянето с коронакризата. Те са свързани с дигитализацията и фармацевтичното произвеждане. За да бъде реализиран прогрес е значимо да има нужната инфраструктура – широколентов интернет, а институциите и фирмите да работят дружно в името на бъдещето и растежа.

На фона на забавената икономическа интензивност, положителната вест е, че не престават взаимните планове в региона на дуалното обучение, които имат за цел подготвянето на квалифицирани български младежи със приблизително техническо обучение.

„ Дуалното обучение е значим план, австрийските компании са заинтересувани от него и го поддържат. Нашият план в България продължава, имаме сред 10 и 15 компании, които са се присъединили в него. Той обгръща към 500 възпитаници “, съобщи госпожа Щрака.

През последните години Австрийското комерсиално посланичество е посочено за образец по какъв начин би трябвало да се подкрепя двустранния бизнес, интересуваме се каква е тайната на триумфа. „ Тя е в страхотния екип, който е мощно стимулиран и добре проведен. Работим доста тясно с компаниите и знаем какви са техните потребности “, разкри Улрике Щрака. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР