България става седалище на Асоциацията на балканските новинарски агенции (АБНА)

...
България става седалище на Асоциацията на балканските новинарски агенции (АБНА)
Коментари Харесай

България става седалище на Асоциацията на балканските новинарски агенции - Медии

България става седалище на Асоциацията на балканските новинарски организации (АБНА) - Югоизточна Европа (ЮЕ). Генерален секретар на организацията ще е генералният шеф на Българската телеграфна организация (БТА) Кирил Вълчев, като мандатът му ще е три години.

Това гласоподаваха и одобриха с цялостно болшинство представители на новинарски организации от единайсет страни, участници в 30-ата Генерална асамблея на АБНА-ЮЕ, на която Българската телеграфна организация (БТА) е хазаин в Бургас.

Регистрацията на АБНА-ЮЕ ще е в България, седалището й ще е в Българска телеграфна агенция. Приет беше и правилник на АБНА-ЮЕ, който следва правилата, залегнали в устава на Европейската асоциация на новинарските организации (ЕАНА).

" Това е огромно самопризнание за страната ни, тъй като няма доста регистрирани интернационалните организации и тази е една от дребното. Единайсет страни се включиха от Балканския полуостров, имаме и наблюдаващ от Италия, парченце от която също е на Балканите, чакаме, че те също ще станат член ", сподели Кирил Вълчев, представен от Българска телеграфна агенция. По думите му организацията може да се разшири още, имайки поради Югоизточна Европа. Според него към Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Кипър, Косово, Република Северна Македония, Румъния, Турция, Хърватия, Черна гора, могат да се прибавят и Молдова, Грузия, Армения.

За ръководител на АБНА-ЮЕ бе избран генералният шеф на АНА-МПА Еймилиос Пердикарис. Следващата асамблея на асоциацията ще се състои в Солун, Гърция, напролет на 2023 година. Република Турция ще поеме семейството на АБНА-ЮЕ през 2024-та.

В борда на шефовете на АБНА-ЮЕ влизат досегашният президент на АБНА-ЮЕ Скендер Красничи, притежател на организация " Косова Пресс " б и Сердар Карагьоз, общоприет шеф на турската Анадолска организация.

Идеята за основаване на Асоциация на балканските новинарски организации поражда през септември 1994 година на среща в София на представителите на осведомителни организации от Балканите. Учредителното първо Общо заседание на неофициалната АБНА-ЮЕ е извършено през юни 1995 година в Солун, Гърция. Целта на организацията е да даде опция за развиване на съдействието сред новинарските организации от района, както и да способства за установяването на климат на мир, другарство и съдействие на Балканите.

В работата на Асоциацията на балканските новинарски организации през годините се включват албанската АТА, босненската ФЕНА, организацията от босненската Република Сръбска – СРНА, българската Българска телеграфна агенция, гръцката АНА-МПА, кипърската СНА, косовската КосоваПрес, организацията от Република Северна Македония – МИА, румънската Аджерпрес, сръбската ТАНЮГ, турската Анадолска организация, хърватската ХИНА.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР