България ще започне техническа подготовка на искане за прилагане на

...
България ще започне техническа подготовка на искане за прилагане на
Коментари Харесай

България ще се консултира с Брюксел да свали ДДС ставката за доставка на ток и газ

България ще стартира техническа подготовка на искане за използване на понижена ставка на Данък добавена стойност за доставките на електрическа енергия и природен газ, заяви държавната осведомителна работа.

Служебният кабинет утвърди отчет на министъра на финансите за това, като се базира на инструкция на Европейски Съюз, съгласно която всяка страна член може да понижи ставката на налога върху тези услуги след консултация с Комитета по Данък добавена стойност.

От лятото борсовата цена на електрическата енергия в цяла Европа нарастна мощно вследствие на нарасналата цена на природния газ, защото огромен % от тока на континента се създава в централи на газ. За България делът на създавания по този метод ток е невисок, само че борсовата цена на силата e повлияна от общите процеси, а целият бизнес купува ток таман от борсата. На контролирания пазар към момента са единствено битовите консуматори, като се чака от 1 януари той да бъде нараснал.

Междувременно пред Българска телеграфна агенция енергийният министър Андрей Живков разгласи, че кабинетът планува да предложи разширение на програмата от 110 лв. за мегаватчас в помощ (приложена за октомври и ноември) на бизнеса поради скъпата сила с включването в нея и на мрежовите оператори за техните софтуерни разноски. Анализите демонстрират, че в случай че електроразпределителните предприятия и Енергийния систематичен оператор бъдат подкрепени по програмата, това ще понижи разноските за доставка на електрическа енергия на всички крайни клиенти. Така съгласно него ще бъде минимизиран резултатът от предстоящото нарастване на контролираните цени от 1 януари 2022 година Такъв резултат чака той и от намаляването на Данък добавена стойност за електрическата енергия, което кабинетът ще предложи на Народното събрание.

" Нека да отбележа, че в България, за разлика от останалите страни от Европейски Съюз, битовите консуматори са на контролиран пазар. Това е отбрана за тях и те досега не са усетили в личните си сметки резултата от вилнеещите цени на електрическата енергия в Европа. Цените на парното, които директно зависят от цената на природния газ, също се дефинират от КЕВР. Сигурен съм, че регулаторът поставя нужните старания, с цел да реализира уравновесено ценово решение от 1 януари 2022 година ", показва министърът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР