България ще въздиша по стария Механизъм за сътрудничество и проверка

...
България ще въздиша по стария Механизъм за сътрудничество и проверка
Коментари Харесай

"Приятелят Орбан" ще запали чергата на Борисов

България ще въздиша по остарелия Механизъм за съдействие и инспекция (МСП), който дразнеше премиера Бойко Борисов с годишните си отчети за корупцията на високо ниво и проведената престъпност. Той се оплакваше, че не е заслужено единствено България и Румъния да бъдат следени, и с цел да се отърве от унижението в Брюксел, настояваше да бъде въведен общ надзорен механизъм за всички страни, в който да не проличава чак толкоз българското наличие.

Но както се споделя, " Внимавай какво си пожелаваш, тъй като може да се сбъдне! " Дебат за нарушаването на върховенството на закона в Унгария и Полша, последван от разпалена полемика за злоупотребата с еврофондове от чешкия министър председател Андрей Бабиш, докара до резолюция на Европарламента, която приканва Еврокомисията и Съвета на Европейски Съюз да стартират работа над нов надзорен механизъм за всички страни. Новото в него ще бъде не просто включването под наблюдаване и на другите в Европейски Съюз, а

 

въвеждането на най-болезнената наказателна мярка

 

- бъркането в джоба посредством прекъсване на еврофондовете. Повечето евродепутати се убедиха, че съществуващата вразумителна процедура по член 7 от Договора за Европейския съюз, която по принцип съдържа опасност от заледяване на правото на глас, не вразумява никого, тъй като Унгария и Полша не престават да се държат предизвикателно и да подценяват базови правила на демокрацията - независимостта на правосъдната власт, свободата на медиите и автономията на университетите. Виктор Орбан в Унгария и неговите сътрудници в Полша се оказаха с много дебела кожа за жилото на Европейски Съюз.

След три чувания в Полша и две в Унгария Европарламентът стигна до извода, че ситуацията в двете страни освен не се е подобрило, само че " се е влошило след задействането на член 7 от Договор за Европейския съюз ". Резолюцията установи " неефективно потребление от страна на Съвета на Европейски Съюз на член 7 ". Какво съвпадане! Прилаганият към България и Румъния механизъм за надзор също загуби смисъл заради неефективност.

С какво ни засягат ограниченията против Унгария, Полша и вероятно Чехия?
 

В резолюцията написа, че " всеки явен риск от тежко нарушаване от страна на страна членка на полезностите на Европейски Съюз се отнася освен до обособената страна, в която се демонстрира рискът, само че оказва влияние и върху останалите страни ". В европейските институции към този момент се е натрупала задоволителна политическа воля, за изработването на финансов углавен инструмент. Нищо чудно тъкмо той да размени беззъбия МСП, за който тогава ще ни домъчнее. На евродепутата Ангел Джамбазки от Вътрешна македонска революционна организация, съдружния сътрудник на ГЕРБ, му причерня и изригна в Европарламента: " Ето това е тотилатаризъм (...), ето това е новият демократичен ляв болшевизъм “. Не пропусна и " джендър пропагандата ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР