България ще въведе изпреварващо стопроцентов мониторинг на земеделските площи, какъвто

...
България ще въведе изпреварващо стопроцентов мониторинг на земеделските площи, какъвто
Коментари Харесай

Земеделските производители ще бъдат следени от сателит, а не от чиновник

България ще вкара изпреварващо стопроцентов мониторинг на земеделските площи, какъвто Европейската комисия ще изисква от началото на идващия програмен интервал. Това заяви в изявление за Българска национална телевизия изпълнителният шеф на фонд " Земеделие " Васил Грудев.

Идеята е обработваните площи и развиването на културите да се наблюдават със сателитни фотоси с огромна резолюция - по десетина на месец, вместо с посещаване на служители на място и попълване на голям брой документи. " Стопаните би трябвало да знаят, че ще бъдат непрестанно и непрекъснато следени като повърхност. Контролът ще става без да ги тормози администрацията, без да им се постанова да си губят времето, да съпровождат специалистите и да се срещат с контролни листа. За идната не, само че за по-следващата акция директни заплащания се надявам да имаме покритие ", сподели Грудев.

Това е една от ограниченията за бистрота на работата на администрацията и превъзмогване на корупционните практики, които Грудев възнамерява.

Друга концепция е да се електронизира напълно обменът на документи сред бенефициентите и чиновниците във фонда. Всеки претендент за дотации ще може във всеки миг да влиза в досието си и да следи по какъв начин се работи по преписката, сподели Грудев.

Назначеният на 19 юли на поста изпълнителен шеф сподели, че е заварил забавяне на преписките с сред 12 и 18 месеца. " Средното закъснение беше сред 12 и 18 месеца. С чисто организационно-мотивационни дейности от управлението започваме да преодоляваме това закъснение ", сподели Грудев и даде образец с подписани тази седмица 880 контракта с млади фермери, чакали над година утвърждение на плановете си. Предстои подписване на контракти с преработвателите, а при започване на септември - по горските ограничения.

Грудев добави, че младите фермери най-вече се интересуват от биорастениевъдство - произвеждане на плодове и зеленчуци и трайни насаждения.

Обстановката във фонда към този момент е спокойна, сподели шефът му откакто уволни четирима души на високи постове. " Трябва да осъзнаем и признаем, че има нездрави ползи в самия фонд, " сподели Грудев и повтори, че
институцията няма да толерира чиновници, които показват метод на живот, несъпоставим със статута на държавен чиновник.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР