България ще търси споразумение с Европейската комисия по делото срещу

...
България ще търси споразумение с Европейската комисия по делото срещу
Коментари Харесай

Депутати възложиха на Петкова да търси споразумение с ЕК по делото срещу БЕХ

България ще търси съглашение с Европейската комисия по делото против " Булгаргаз ", " Булгартрансгаз " и Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това стана ясно, откакто парламентарната енергийна комисия одобри единомислещо със 17 гласа " за " проекторешение в тази посока.

Това се случва макар, че в края на предходната година Народното събрание де факто забрани осъществяването на сходни дейности , като постанови да не признаваме виновност, а също така предходното решение не е анулирано!

Това дело е една от аргументите за аферата " ЦУМгейт " - срещата сред основния прокурор Сотир Цацаров и притежателя на " Овергаз " Сашо Дончев , която се състоя в ЦУМ преди прокуратурата да разгласи, че ревизира " Овергаз " поради допустимо разминаване сред направени действителни вложения и утвърдени вложения от КЕВР. " Овергаз " пък подаде още преди този момент тъжба поради възползване от монополна позиция от страна на " Булгартранзгаз " и " Булгаргаз " на пазара за индустриални консуматори на природен газ.
Приетия през днешния ден (19 юли) план за решение, импортиран от депутатите от ГЕРБ Делян Добрев , Валентин Николов и Александър Ненков, разпорежда на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да опита да понижи избраната глоба, която може да е над 300 млн. евро. Ако тази цел не бъде реализирана, ще бъде прибавен остарелият вид - да не се признава отговорността на енергийния холдинг .
Европейска комисия стартира наказателна процедура против България, откакто " Овергаз " подаде тъжба, че държавните предприятия, които на процедура имат монопол върху тръбите, са лимитирали достъпа ѝ до газовата инфраструктура и до пазара на газ. През 2015 година инспекцията приключи с извод, че има нарушавания, като на България беше препоръчано да показа проект за прекратяването им под опасност от наказания.
Европейската комисия беше склонна да понижи санкцията доста, в случай че бъдат изпълнени избрани ограничения. Една от тях е признаването на виновност, което би понижило глобата до 70 млн. евро. Друга мярка е страната да приватизира мажоритарен дял в " Булгартрансгаз ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР