България ще приеме американските танкери газ. Мнението е на енергийния

...
България ще приеме американските танкери газ. Мнението е на енергийния
Коментари Харесай

Васко Начев: България ще приеме американските танкери газ

България ще одобри американските танкери газ. Мнението е на енергийния специалист Васко Начев. Днес в 18 часа изтича срокът, в който България, би трябвало да отговори дали желае 7-те танкера полутечен природен газ, които бяха контрактувани от кабинета „ Петков”. Служебното държавно управление разгласи, че ще желае пролонгация, с цел да може да откри свободни позиции за разтоварване на горивото, само че през вчерашния ден от американската компания отхвърлиха тази пролонгация.
„ Смятам, че решението към този момент е взето. Ако чакаме до 16:49, значи нещо сме се объркали и то доста съществено. Смятам, че ще потвърдим. Ние нямаме потребен различен вход. Да се откажеш за количества от към 1 милиард, значи в действителност не познаваш обстановката и пазара”, разяснява Васко Начев в предаването „ Здравей, България”.
Въпросните 7 танкера съставляват 1/3 от количествата, нужни на страната ни. Другата 1/3 – са доставките от Азербайджан, които до 1 октомври можем да получаваме по остарялата връзка, само че по-скъпо, а след 1 октомври цената да е 8 пъти по-ниски от цените на европейските пазари.
Според Васко Начев ще можем да получаваме газ и от Чирен, защото хранилището ще влезе в режим на употреба. По думите му хранилището би трябвало да е нагнетено до 56%.
„ Нещо положително, което направиха от „ Булгартрансгаз”, е, че усилиха нагнетателния период”, сподели Начев.
Остават още към 20%, които сигурно ще бъдат по-скъпи. Този излишък купуваме от през днешния ден за на следващия ден, изясни енергийният специалист.
„ „ Газпром” е необходим на цяла Европа, освен на нас. Но там няма какво да създадем, нямаме потребен ход. Ако руснаците желаеха, щяха да ни дадат газ”, сподели Начев. Всичко останало били политически говорения.
Той разяснява и новия изпълнителен шеф на „ Булгаргаз” Деница Златева.
„ Тя е доста надалеч от бизнеса, в който влиза. 2 години беше в пресцентъра на „ Булгаргаз”. Ако от там е натрупала опит. Иначе тя е доста стойностен човек, доколкото ми е известно”, сподели Начев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР