България ще приеме американските с танкери газ, тъй като няма

...
България ще приеме американските с танкери газ, тъй като няма
Коментари Харесай

Експерт: Нямаме избор - ще приемем 7-те танкера втечнен газ -

България ще одобри американските с танкери газ, защото няма различен избор в тази пазарна обстановка, е мнението на енергийния специалист Васко Начев.

Днес в 18:00 часа изтича срокът, в който страната би трябвало да отговори дали желае 7-те танкера полутечен природен газ, контрактувани от кабинета „ Петков ”. Служебното държавно управление разгласи, че ще желае пролонгация, с цел да може да откри свободни позиции за разтоварване на горивото, само че през вчерашния ден от американската компания отхвърлиха пролонгация.

„ Смятам, че решението към този момент е взето. Ако чакаме до 16:49, значи нещо сме се объркали и то доста съществено. Смятам, че ще потвърдим. Ние нямаме потребен различен вход. Да се откажеш за количества от към 1 милиард, значи в действителност не познаваш обстановката и пазара ”, разяснява Васко Начев в предаването „ Здравей, България ”.

Очакваните седем танкера покриват 1/3 от количествата, нужни на страната ни. Другата 1/3 са доставките от Азербайджан, които до 1 октомври можем да получаваме по остарялата връзка, само че по-скъпо, а след 1 октомври цената да е осем пъти по-ниски от цените на европейските пазари.

Според Васко Начев ще можем да получаваме газ и от Чирен, защото хранилището ще влезе в режим на употреба. По думите му хранилището би трябвало да е нагнетено до 56%.

„ Нещо положително, което направиха от „ Булгартрансгаз ”, е, че усилиха нагнетателния интервал ”, сподели Начев.

Остават още към 20%, които сигурно ще бъдат по-скъпи. Този излишък купуваме от през днешния ден за на следващия ден, изясни енергийният специалист.

„ Газпром ” е необходим на цяла Европа, освен на нас. Но там няма какво да създадем, нямаме потребен ход. Ако руснаците желаеха, щяха да ни дадат газ ”, сподели Начев. Всичко останало съгласно него било политическо говорене.

Той разяснява и новия изпълнителен шеф на „ Булгаргаз ” Деница Златева.

„ Тя е доста надалеч от бизнеса, в който влиза. Две години беше в пресцентъра на „ Булгаргаз ”. Ако от там е натрупала опит. Иначе тя е доста стойностен човек, доколкото ми е известно ”, сподели Начев.

Повече гледайте във видеото.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР