България ще получи дизайн на кампания за ваксинация срещу COVID-19

...
България ще получи дизайн на кампания за ваксинация срещу COVID-19
Коментари Харесай

България ще получи ноу хау от Европа за успешна ваксинационна кампания |

България ще получи дизайн на акция за имунизация против COVID-19 и методология за установяване на равнището на груповия имунитет. Това заяви на брифинг в УМБАЛ " Св. Анна " здравният министър доктор Стойчо Кацаров, който посети имунизационния център в болничното заведение дружно с европейския комисар по опазване на здравето и сигурност на храните Стела Кириакиду.

По думите на Кацаров построяването на сполучлива имунизационна акция изисква време, с което страната не разполага, по тази причина ще бъде употребен опитът на други страни. Той изрази вяра, че това ще промени настройките към имунизациите. Министърът посочи, че не става дума за финансова помощ, а за даване на сполучлив модел за осъществяване на акция. Той сподели също, че комисар Кириакиду е била осведомена и с Националния антираков проект на страната.

" България е една от първите европейски страни, които навестявам, с цел да видя по какъв начин върви имунизационният проект ", сподели госпожа Кириакиду. Тя показа, че е имала опция да посети мобилен имунизационен център и центровете за имунизация и за инсулти в болница " Св. Анна ".

" Епидемиологичната ситуация в Европейския съюз през последните 9 седмици демонстрира, че има понижаване на броя на инфектираните. С увеличението на имунизациите имаме мотив да бъдем оптимисти, само че не можем да бъдем удовлетворени от темповете на имунизация. Много деликатно следим обстановката с другите разновидности. Само хората, които са изцяло имунизирани, са предпазени ", акцентира еврокомисарят по опазване на здравето.

Тя напомни, че в страната ни са налични всички утвърдени от ЕМА ваксини досега, и че всички тези ваксини са безвредни, ефикасни, понижават хоспитализациите и избавят животи.

" Моето обръщение към всички българи е да се имунизират, значимо е да го създадем за себе си, за хората към нас, и с цел да можем да се върнем към свободите, които имахме преди пандемията. Около 50% от жителите на Европейски Съюз са получили първа доза ваксина все още. С министъра обсъждахме по какъв начин да работим дружно, за да подкрепим България, с цел да убедим българите да се ваксинират по-бързо. Това ще ни защищити от ковид. И това е посланието, което желая да насочва ", заяви Кириакиду.

Тя акцентира, че Европейски Съюз към момента няма мнение за включването на резултатите от бързите антигенни проби в цифровия документ. По думите ѝ учените към момента не са оповестили мнението си. Но " когато науката разреши, ще можем да променим документа ", сподели тя.

" Искам на всички да кажа - най-сигурният метод да се движим свободно е да се имунизираме. Виждам, че у вас се вършат старания, съществува инфраструктура, която да разреши на всички искащи да се ваксинират ", акцентира в умозаключение Стела Кириакиду.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР