България ще поиска от Брюксел централите, които работят на въглища,

...
България ще поиска от Брюксел централите, които работят на въглища,
Коментари Харесай

България ще иска от Брюксел въглищните централи да продължат да димят

България ще изиска от Брюксел централите, които работят на въглища, да аплайват за дерогация (отклонение от новите повишени екоизисквания - бел. ред.), в случай че дават отговор и спазят всички ясно посочени в европейската инструкция условия. Това сподели на конференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова след неофициално съвещание на енергийните министри от Европейския съюз " Устойчив Енергиен съюз с насочена към бъдещето политика по въпросите на изменението на климата ". Тя се организира в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

По данни на Министерството на енергетиката 40% от електрическата енергия в България се създава точно от въглищни централи. " България като страна-членка на Европейски Съюз споделя и поддържа напълно визията на Европейски Съюз за преход към нисковъглеродна стопанска система. Работим и ще продължим да работим в тази посока ", увери въпреки всичко Петкова, представена от организация " Фокус ".

По време на същата среща eврокомисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете разгласи, че производството на електрическа енергия от въглищните централи ще става все по-скъпо за сметка на силата, създавана от възобновимите източници.

Канете посочи, представена от Българска телеграфна агенция, че въглищните централи няма да получават държавна дотация, в случай че въглеродните им излъчвания надвишават 250 грама на киловатчаса. Освен това новите въглищни централи въобще няма да получават държавна помощ. По този метод след няколко години възобновимите източници ще стават все по-конкурентоспособни и ще създават по-евтина сила, предвижда еврокомисарят.

Сега тече преход към нисковъглеродна стопанска система и в бъдеще възобновимите източни ще заемат все по-важна роля, безапелационен бе Канете. През ноември ще бъде показана тактика за декарбонизация до 2050 година, добави той.

Еврокомисарят по климат и енергетика уточни, че няма проблеми за потреблението на нуклеарна сила, само че би трябвало да се подсигурява допустимо най-високо равнище на сигурност и сигурност за жителите. Другото изискване е държавите-членки да дават отговор на условията по съответната инструкция, свързани с нуклеарните боклуци. Освен това, в случай че една държава-членка желае да употребява нуклеарна сила, би трябвало да откри разнообразни снабдители на нуклеарно гориво.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР