България ще подкрепи въвеждането на ваксинационен паспорт или зелени електронни

...
България ще подкрепи въвеждането на ваксинационен паспорт или зелени електронни
Коментари Харесай

България ще подкрепи въвеждане на ваксинационен паспорт в ЕС

България ще поддържа въвеждането на имунизационен паспорт или „ зелени електронни коридори “ за тези, които са имунизирани или са преболедували Covid-19, съобщи министър председателят Борисов по време на ревизия на строяща се спортна зала в Панагюрище. Той посочи, че ще сложи казуса на започващия довечера Европейски съвет.

„ Със Себастиан Курц, с другите сътрудници сме го съгласували, с гръцките ни другари по какъв начин ще го назоваваме - електронен, зелен паспорт, само че да облекчим всички, които са имунизирани и преболедували, да живеят естествения си живот “, изясни Борисов.

По-рано стана ясно, че Австрия ще инициира да се вкара " зелен паспорт "  в Европа за хора, имунизирани против новия ковид, такива, които са минали коронавирусна зараза или са дали настоящ негативен тест. " Документът би трябвало да разреши свободно придвижване в Европейския съюз ", съобщи австрийският канцлер Себастиан Курц, представен от ТАСС. Според него препоръчаният документ би трябвало да разрешава гратис пътешестване из цяла Европа, посещаване на културни събития, заведения за хранене или престой в хотели. 

" Това ще изисква " зелен паспорт "  за всички, които или са били имунизирани, или са били инфектирани с ковид и са ваксинирани, или са минали нов тест. Има сходна система в Израел, тъй че чакам да го осъществяваме в Европа. Ще внеса това предложение в Съвета на Европейски Съюз, към този момент съм разговарял с доста сътрудници, които ще поддържат този проект. По-конкретно, това е цифрово решение, т.е. всеки би трябвало да има опция да ревизира самоличността си от смарт телефон, като по този метод живее релативно естествен живот ", изясни канцлерът във видео в своя профил в Туитър. Ако това предложение не бъде подкрепено на равнище Европейски Съюз, Курц има намерение да го приложи в Австрия и да предложения прилежащите страни да вземат присъединяване в него. Канцлерът също по този начин добави, че счита за реалистично завръщане към естествения живот в лицето на пандемията това лято. 

Забавянето на доставките на ваксини от компаниите-производители слага под риск имунизационните проекти на страните членки на Европейския съюз, разяснява още министър председателят откакто и здравният министър по-рано през днешния ден втвърди тона и насочи ясно обръщение, че сделките би трябвало да се съблюдават по адрес на компанията Астра Зенека.

„ И се надявам и Комисията доста по-твърдо, строго, в случай че би трябвало - има и съд, и да ни се върнат парите за това, което сме вложили. Напомням на тези огромни международни компании, че ние инвестирахме, с цел да произведат имунизациите. Не е почтено някой, в случай че им даде повече пари от Европейския съюз, да им пращат натам повече ваксини. Даже е неприемливо. Тук би трябвало да бъдем извънредно сурови Европейската комисия и ще поддържа Урсула декор Дер Лайен с всичкото това, което споделям сега “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР