България ще наложи вето, ако санкциите заради войната между Русия

...
България ще наложи вето, ако санкциите заради войната между Русия
Коментари Харесай

Радев в Брюксел: Година след началото на войната между Русия и Украйна фокусът трябва да е върху преустановяване ѝ 

България ще наложи несъгласие, в случай че глобите поради войната сред Русия и Украйна обзет и нуклеарната енергетика.

Време е една година след започването на кръвопролитната война сред Русия и Украйна фокусът да бъде подложен най-много върху ограниченията за нейното прекратяване и за възобновяването на всички дипломатически старания в търсенето на спокойно решение. Това съобщи през днешния ден президентът Румен Радев пред публицисти в Брюксел преди началото на изключителното съвещание на Европейския съвет, оповестиха от Прессекретариата на президента .

Държавният глава уточни, че България ще продължи да поддържа в границите на своите благоприятни условия страдащите от войната в зоните на спора, изключително през сериозните зимни месеци, както и украинските бежанци на българска територия.

" Ще прикани Европейски Съюз да употребява цялата своя мощ и принадлежности, тъй че да можем да водим дебата в посока за прекратяване на военните дейности и за дипломатически старания за спокойно решение ", акцентира Румен Радев.

Запитан за опцията Европейски Съюз да включи нуклеарното гориво в идващ пакет наказания, президентът подсети, че неколкократно е изразявал позицията на страната ни по този въпрос в Брюксел, който директно визира енергетиката и стопанската система на България. " Не можем да приемем глоба в нуклеарната енергетика и в случай че се наложи, ще наложим несъгласие ", акцентира президентът.

Служебното държавно управление извърши решението на 48-ото Народно събрание да се даде въоръжение от запасите на Българската войска на Украйна и се надявам в бъдеще това да не се позволява, уточни президентът, в отговор на въпрос.

" Това е кръвопролитна война и все по-рядко чуваме гласове за мир. Чуваме единствено гласовете на оръжията, чуваме единствено апели за победа без някой да може да дефинира сега какво значи победа ", добави президентът.

Нелегалната миграцията е проблем освен за сигурността, само че и за демократичните устои на Европейски Съюз, съобщи Румен Радев. Президентът уточни, че България поставя големи старания, вложила е доста средства от своя бюджет за инфраструктура по границата, механически системи за наблюдаване и надзор, както и за защита.

" Но нашите запаси са незадоволителни. Затова и в последните месеци ние водим дейна дипломатическа активност на всички равнища за повече взаимност, повече поддръжка освен към България, само че и към всички страни на първа линия, тъй като защитата на външните граници не е единствено наш ангажимент, а той би трябвало да бъде ангажимент на всички страни членки ", акцентира той.

Румен Радев съобщи, че страната ни е предоставила към този момент ясни планове на Европейската комисия за подсилване на отбраната на българската граница. В резултат на нашите дипломатически старания от ден на ден водачи се афишират за по-силна поддръжка за България за защитата на външните европейски граници.

Само преди дни ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен също е отбелязала, че вложението в защитата на българо-турската граница би трябвало да бъде приоритет. Затова и президентът Радев ще предложи пилотен план за усилване на защитата на българо-турската граница с финансиране от Европейски Съюз.

Румен Радев акцентира също по този начин, че тематиката за европейската интеграция на Република Северна Македония не е в дневния ред на съвещанието на Европейския съвет, само че наложително ще бъде повдигната от него.

" Проблемите с РСМ обрисуват въобще метода на Европейски Съюз към нашето бъдеще на съюз, който се основава на полезности и правила ", съобщи президентът.

Държавният глава подсети, че през последните две години е отстоявал позицията на страната ни на всички европейски формати, в това число и посредством налагането на несъгласие, с цел да се разбере сериозността на този проблем в цялата негова дълбочина.

" Българската позиция по този въпрос в действителност е съответната европейска позиция и точно тя откри място в преговорната рамка за РСМ ", акцентира още Румен Радев.

 

Държавният глава уточни, че експанзията и ескалиращата антибългарска акция в РСМ към този момент води до закононарушения от ненавист – палежи, пукотевица по културни клубове, физическо принуждение над македонски българи и български жители. " Очаквам безапелационна институционална реакция от управляващите в Република Северна Македония и незабавни дейности за откриване на причинителите, предприемане на съответни дейности за следствие и тяхното съответно наказване. За страдание не виждам нужната политическа воля “, съобщи Румен Радев. По думите му се следи разминаване сред упоритостите на Република Северна Македония и поетите задължения за определяне на демократични правила в тази страна и действителността, в която живеят македонските българи.

 

" Отричането на проблем със спазването на правата на македонските българи, единствено удължава неговото разрешаване, води до ново принуждение и атмосфера на безотговорност. Оттам то подтиква и закононарушенията от ненавист “, установи президентът. Затова президентът ще призове Европейският съюз да наложи мониторинг и гаранции за съблюдаване на правата на македонските българи в РСМ.

 

Преговорите на РСМ за участие в Европейски Съюз могат да стартират тогава, когато българите бъдат вписани в конституцията на нашата съседка. Те досега не са вписани и договаряния не са стартирани, уточни още президентът в отговор на въпрос дали България е подготвена още веднъж да наложи несъгласие на започването на преговорния развой на РСМ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР