България ще наложи вето, ако Европейският съюз гласува нов пакет

...
България ще наложи вето, ако Европейският съюз гласува нов пакет
Коментари Харесай

Румен Радев: България ще наложи вето върху евентуални европейски санкции върху ядреното гориво от Русия

България ще наложи несъгласие, в случай че Европейският съюз гласоподава нов пакет от наказания против Русия, които засягат нуклеарното гориво. Това разгласи президентът Румен Радев пред публицисти преди присъединяване си в изключителното съвещание на държавните и държавните ръководители на страните членки на Европейския съюз (ЕС) в Брюксел.

Акцентите на срещата на върха ще бъдат войната на Русия против Украйна, икономическото положение на Европейски Съюз, както и миграцията и гарантирането на сигурността на външните граници на Европейски Съюз.

По думите на президента България не може да одобри наказания в нуклеарната енергетика, тъй като това ще повлияе директно върху нуклеарната енергетика в страната. Към момента два от реакторите на АЕЦ " Козлодуй ", които са съветски дизайн, употребяват единствено съветско гориво. Наскоро в нуклеарната централа с шведската " Уестингхаус електрик " за доставка на свежо нуклеарно гориво, само че то ще бъде единствено за 1000-мегаватовия 5-и блок. " Отчитаме всички вероятни области където това може да стане и само че там, където са застрашени директно нашите ползи, ние сме доста деликатни. Ако се наложи, ще наложим несъгласие ", сподели Радев.

 Унгария ще наложи несъгласие на наказания на Европейски Съюз против Русия, засягащи нуклеарната енергетика Унгария ще наложи несъгласие на наказания на Европейски Съюз против Русия, засягащи нуклеарната енергетика

Той добави, че на срещата на върха в Брюксел всички европейски водачи ще имат опция да се срещнат с президента на Украйна Володимир Зеленски, който през вчерашния ден бе на посещаване в, с

Според българския държавен глава е " извънредно време " една година след започването на войната в Украйна фокусът на дебатите в Европейски Съюз да е най-много върху ограниченията за нейното прекратяване и за възобновяването на всички дипломатически старания, тъй че да се търси спокойно решение на спора. Радев в унисон с Българска социалистическа партия от началото на военния спор в Украйна приканва да се търси дипломатическо решение за прекратяване на войната, а не със средствата на оръжията, по тази причина и нееднократно е изрязвал позиция против България в страната. От Брюксел той повтори тази теза и изрази вяра, че държавното управление (без да показва дали служебно или постоянно, бел.авт.) ще прояви разсъдък в бъдеще това повече да не се позволява. Увери и че, България ще продължи да поддържа украинските бежанци с каквото може.

Подробности очаквайте по-късно на.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР