България ще извади битовите потребители на свободния пазар на ток.

...
България ще извади битовите потребители на свободния пазар на ток.
Коментари Харесай

Обвързаха живота на въглищните централи с либерализацията на тока за бита

България ще извади битовите консуматори на свободния пазар на ток. Целта е страната ни да получи позволение от Брюксел за удължение на живота на въглищните централи, посредством изкупуване на техни капацитетни мощности. Това заяви отрасловият министър Теменужка Петкова. Синдикатите желаеха въпросът неотложно да се разиска в Тристранния съвет.

България стремително ще извади битовите консуматори на свободния пазар на ток, с цел да получи позволение от Брюксел да бъде продължен живота на въглищните централи, посредством изкупуване на техни капацитетни мощности. Това заяви отрасловия министър Теменужка Петкова по време на енергиен конгрес в столицата. Синдикатите желаеха въпроса неотложно да се разиска в Тристранния съвет. Още по тематиката от Николай Минков.

40% от електричеството у нас образуват въглищните централи. Според новите правила на Брюксел за чиста сила, те би трябвало да бъдат затворени.

От ЕСО предизвестиха, че след 5 години България ще има проблем с обезпечаване сигурността на електроенергийните доставки.

Ангелин Цачев - изп.-директор на ЕСО: " България още в интервала 2020 - 2022-ра година, в продължение през 2025 година и през 2030-тата година ще има съществени проблеми с обезпечаване на адекватността на системата.
Основните аргументи, които се чака да доведат до проблеми с това са новите европейски законодателни рамки в лицето на пакета " Чиста сила за всички европейци.

За да бъде продължен живота на въглищните централи, България ще предложи на Европейска комисия скица за изкупуване на техните капацитетни мощности на пазарен принцип. Разрешението на Брюксел обаче има своя цена.
Теменужка Петкова -министър на енергетиката: Европейска комисия ще сложи пред нас и слага пред нас доста ясни условия - цялостната либерализация на електроенергийния пазар. Работим за това от новия регулаторен интервал от 1-ви юли 2020 година избрана част от контролираната цена в действителност да бъде на пазарен принцип.
От КНСБ приканиха предлагането неотложно да се разиска в тристранния съвет от синдикатите и работодателите.
Пламен Димитров - президент на КНСБ: Аз съм много обезпокоен за относително по-бърза от търпимата пазарна либерализация. Поносима, приказвам и за стопанската система, и за семействата през тези 5 години. Няма грам дума за тяхната поддръжка там. Този въпрос не е енергиен към този момент.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова увери, че след либерализацията на тока за семействата няма да последва повишение цената на електрическата енергия.
Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Хората би трябвало да бъдат безусловно спокойни. Пълната либерализация на пазара на електрическата сила преди всичко значи по-голяма опция за избор, значи, конкуренция и надлежно значи по-ниски цени, по-добри условия за бита и за всички консуматори.
Либерализацията на тока за бита може да се случи единствено с промени в Закона за енергетиката, признати от Народното събрание.

Валентин Николов - ръководител на Парламентарната комисия по енергетика: Скоро време би трябвало да предложим подобен вид, който да бъде търпим, обществено търпим, несъмнено, и въпреки това обозрим.
До края на годината България би трябвало да показа пред Брюксел разбор за сигурността на електроенергийните доставки и по какъв начин счита да го реализира в границите на ограничавания живот на въглищните централи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР