България ще изгражда център за подготовка на сили за специални

...
България ще изгражда център за подготовка на сили за специални
Коментари Харесай

България ще изгражда център за подготовка на сили за специални операции

България ще построява център за подготовка на сили за специфични интервенции. Това разгласи президентът Румен Радев в Йордания, където през днешния ден се срещна с крал Абдулла II. Двамата са разискали основаването на взаимни предприятия в региона на защитата.

Милиони бежанци и от ден на ден стопански и обществени компликации – от години Йордания играе ролята на една от бариерите за миграционната вълна. Затова президентът Радев даде обещание поддръжка от България и Европа, а крал Абдулла предложи помощ в битката с тероризма.

Срещата в двореца „ Хусейния ”, е третата за президента Румен Радев и Крал Абдулла. За първи път се виждат през 2001 година, когато кралят – някогашен пълководец на йорданските специфични елементи и също боен водач идва в Авиобаза „ Граф Игнатиево ”.

„ Специално с краля на Йордания имаме упоритостта да създадем освен това за коопериране на военните промишлености на двете страни, за продан на технологии, за основаване на взаимни предприятия ”, изясни Радев.

„ Основно общо предизвикателство остава интернационалният тероризъм. Уникалното при България и Йордания е, че сме толерантни общества и това ненапълно пречи на крайната радикализация ”, сподели Абдулла II Бин Ал-Хусейн.

„ Лично крал Абдулла има подготвеност да ни поддържа и за законодателни промени, които да противодействат на радикализацията. Те са подготвени да споделят те по какъв начин предотвратяват радикализацията, външно религиозно въздействие. Това нещо не можем да отречем, че го има в България ”, сподели още българският президент.

Президентът е сложил и въпроса за лекар Недка Кънева от Варна, чиито близначки са отведени от татко им в Йордания преди две години и от този момент тя не може да си ги върне назад.

„ Кралят персонално се ангажира, сложи въпроса и на министъра на правораздаването. Сподели ми, че в такива обстановки те зачитат правото на страната на майката ”, изясни Румен Радев.

Кралят е приел предлагането на Радев за разкриване на Йорданско посолство в София. Очаква се скоро Абдулла II и брачната половинка му Рания да посетят България.

И още – „ София Тех парк ” ще работи дружно с най-големия линеен ускорител в Близкия Изток – СЕЗАМ, а българска компания ще изнася 500 тона тютюн за Йордания. Това са част от плановете, контрактувани на днешния бизнес конгрес в Аман.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР