България ще иска дерогация от евентуални европейски санкции срещу ядрената

...
България ще иска дерогация от евентуални европейски санкции срещу ядрената
Коментари Харесай

България ще иска дерогация от ЕС за руските ядрено гориво и части

България ще желае дерогация от възможни европейски наказания против нуклеарната енергетика на Русия, които сигурно биха засегнали атомната ни централа. И в случай че я получи, АЕЦ „ Козлодуй “ ще може да купува елементи и материали от Русия, макар че попадат под европейските наказания. Това стана ясно на брифинг на енергийния министър Росен Христов през днешния ден, на който той съобщи, че Министерският съвет е одобрил дерогация от глобите на Европа, които по някакъв метод могат да обиден нуклеарната ни централа.

Христов не посочи кои от европейските наказания ни засягат, защото в последния, 10-ти пакет със наказания на Европейски Съюз не бе реализирано съглашение за наказания против съветския нуклеарен бранш, в частност „ Росатом “ и ТВЕЛ. Към момента доставките на нуклеарно гориво и други материали от Русия към България не са глобени. Те обаче не престават да се разискват и за идния 11-и пакет и България към този момент се застрахова. 

Сега настояването е да бъде признато изключение за България за възбраната на импорт на избрани елементи, материали и услуги по отношение на войната в Украйна.

Министерски съвет утвърди дерогация, с цел да може АЕЦ „ Козлодуй “ да закупи нужните ни материали, аварийни елементи и услуги по този начин, че да обезпечим естественото осъществяване на плануваните годишни поправки и употребата на АЕЦ „ Козлодуй “, съобщи през днешния ден отрасловият министър.

Той изясни, че става въпрос за материали, услуги и елементи, за които към момента не сме намерили различни снабдители.

Продължаваме процеса по асортимент на нови контрагенти по този начин, че в дълготраен проект да имаме безспорна сигурност. Не сме намерили различни снабдители, продължаваме процеса по-подбор на нови контрагенти, тъй че в дълготраен проект да имаме безспорна сигурност. Другото направление, по което работим, е презапасяване с тези материали и елементи ", изясни Христов, като добави, че по този начин се обезпечава и енергийната сигурност на страната.

Според Христов одобряването на това изключение за България е от сериозно значение зa сигурността на нуклеарната ни централа.

В началото на месеца зам.-енергийният министър Еленко Божков разяснява, че дерогацията ще засегне доставките на съоръжение за българските атомните централи, което не може да бъде създадено от друга страна. Става дума за 41 продукта и услуги, които включват аварийни елементи и съоръжение, консултантски услуги, програмен продукт и хардуер, които се употребяват за изчислителна база и ръководство на процесите в централите.

По думите му в бъдеще сходни европейски наказания могат да влязат в действие и „ мнението на страните, които имат такова съоръжение, е еднопосочно – би трябвало да се търси опция тези доставки да продължат и те ще продължат “.

Припомняме, че кабинетът " Петков " издейства дерогация за България за потребление на съветски петрол. Тогава финансовият министър Асен Василев заплаши, че ще блокира целия пакет от наказания, в случай че не се разреши на съветската компания " Лукойл Нефтохим " да си внася съветски нефт.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР