България ще бъде подложена на много сериозен натиск по отношение

...
България ще бъде подложена на много сериозен натиск по отношение
Коментари Харесай

Петър Витанов: БСП няма да има място в коалицията, ако направи компромис със Северна Македония


България ще бъде подложена на доста сериозен напън във връзка с ветото за Северна Македония през лятото. Това мнение показа ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал Петър Витанов в предаването „ Денят онлайн “ по Нова нюз.

Друга тематика, по която страната ни ще бъде обект на външнополитически напън, е да взе участие във въоръжаването на Украйна, счита социалистът.

„ Българска социалистическа партия има ясна позиция и по двете тематики и в случай че ги престъпи, ще срине доверието “, сподели Витанов.

„ Очаквам през юни доста мощен напън да вдигнем ветото за Северна Македония. Аз съм последовател на интеграцията на нашите братя и съседи в Европейски Съюз, само че имаме доста ясни претенции, които те би трябвало да изпълнят. България би трябвало да отбрани позиции, за които се сплотиха няколко български държавни управления и всички партии, и за които има цялостен народен консенсус “, разяснява Витанов.

Според него тематиката за съветската енергийна взаимозависимост няма по какъв начин да бъде решена за няколко месеца.

„ Имаме няколко дни, в които би трябвало да забележим, по какъв метод ще плащаме за съветската газ, откакто през днешния ден Владимир Путин разгласи, че от идващия месец това ще става единствено с рубли “, разяснява Витанов.

„ Руската газ към този момент е без конкуренция. Съединени американски щати има подготвеност да внася единствено 3-4 % от нужните количества. Катар към този момент заяви, че не може да компенсира съветските доставки. Азербайджан също не е с неизчерпаеми запаси, а и тази страна има доста характерни връзки с Руската федерация. Към момента различен вид газови доставки няма. Възможно е да има такива от Алжир, Египет, Нигерия, само че всичко това изисква време “, сподели евродепутатът.

„ Намерението на Европейски Съюз е да понижи потреблението на газ с две трети до края на годината. Но за страни като България, която получава 90 % от доставките си от Русия, това е в действителност невероятно “, разяснява още Петър Витанов.

Социалистът счита, че политиката за общи контракти за газ са добра вест.

„ Трябва да си дадем сметка, че отиваме към други зависимости. Защото да вземем за пример при слънчевите панели има химични детайли, които се добиват в страни, които посочваме като недемократични като Конго, Китай, страни от Латинска Америка “, сподели Витанов и добави: „ Надявам се, че няма да има наказания върху атомната енергетика, тъй като това ще ни върне в пещерите “.

Евродепутатът Петър Витанов разяснява, че дружно с депутата Крум Зарков и кмета на Перник Станислав Владимиров се срещат със социалисти от страната, с цел да беседват с тях за Българска социалистическа партия и бъдещето на левицата. Той беше безапелационен, че никой не гледа отвън Българска социалистическа партия.

„ Нашата концепция е да променим Българска социалистическа партия от вътрешната страна, да обновим разговора, тъй като доста постоянно той отсъстваше. Това се случваше и по справедливи аргументи – поради пандемията хората стопираха да се събират и да приказват. Искаме да покажем, че партията е многолика. Има хора с разнообразни отзиви и визии и не ни е боязън да ги споделяме. Нашите възгледи са свързани с идейно обновяване на партията – от екологията, до изискванията на труд и равенството сред половете “, приключи Петър Витанов.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР