България се справя все по-добре с най-критичната сухоземна граница на

...
България се справя все по-добре с най-критичната сухоземна граница на
Коментари Харесай

Валентин Радев: България се справя все по-добре с най-критичната сухоземна граница на ЕС

България се оправя все по-добре с най-критичната сухоземна граница на Европейски Съюз, съобщи вътрешният министър Валентин Радев в границите на двудневна задача на депутати от Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент в страната ни, оповестяват от вътрешното министерство.

Целта на задачата бе оценка на сигурността на границите и  съдействието на българската гранична полиция с Европейската организация за гранична и брегова защита Фронтекс.  Депутатите посетиха Националния координационен център в ГДГП, Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ на българо-турската граница и Дома за краткотрайно настаняване на чужденци в Любимец, придружавани от зам.-министър Милко Бернер. На делегацията от Екологичен потенциал бяха представени  краткотрайното инженерно възпрепятстващо оборудване по границата с Турция и Тристранният  контактен център за полицейско и митническо съдействие сред България, Гърция и Турция. В диалози със чиновници на Фронтекс беше доказано, че съдействието с българската гранична полиция е на високо професионално равнище.

В диалог с евродепутатите министър Валентин Радев посочи напъните за сполучливо справяне с ръководството на миграционните процеси на външната граница на Европейски Съюз и увери, че България ще продължи да надгражда постигнатото до този миг. Министър Радев уточни, че мисията  на Комисията LIBE дава значима външна оценка на българските институции. „ България е открита и подготвена да споделя справедлива информация, както и да работи целеустремено за напредъка по всички значими досиета, свързани с тематиките леговище и миграция, в границите на актуалното Българско председателство на Съвета на Европейския съюз “, съобщи министър Радев. Той добави, че с помощта на европейската помощ за взаимност и съдействието с Фронтекс, граничните управляващи са съумели да сведат миграционния напън до доста ниски равнища и сега той е съвсем нулев. „ Продължаваме напъните тази граница на Европейски Съюз да е сигурна и ще надградим постигнатото с спомагателни механически средства, в осъществяване на политиката за отбрана на бежанци от военни дейности и недопускане на незаконна миграция, която може да заплаши Съюза “.

Евродепутатите показаха признателност за предоставената подробна информация и потребните работни срещи, които ще спомогнат и за по-доброто бъдещо взаимоотношение сред Европейския парламент и българската страна. Единно бе мнението  за значимостта на спазването на правата на индивида, редом с гарантирането на сигурността на границите на Европейски Съюз.  По време на срещата бе обсъдена  и тематиката за присъединението на България към Шенген. „ Ако България се причисли към Шенген, това ще помогне да бъдем още по-ефективни в работа ни “, съобщи Валентин Радев. Г-жа Мари-Кристин Вержиа, началник на делегацията, акцентира, че позицията на Екологичен потенциал е ясна и в поддръжка на скорошно присъединение на страната ни към Шенгенското пространство.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР