България се представя сравнително добре спрямо останалите членки на Европейския

...
България се представя сравнително добре спрямо останалите членки на Европейския
Коментари Харесай

Изкуствен интелект: България е по-напред от очакваното

България се показва относително добре по отношение на останалите членки на Европейския съюз, когато приказваме за приложимост на изкуствен интелект от бизнеса. 5% от българските компании с личен състав от най-малко 10 чиновници разчитат на изкуствен интелект в интервенциите си, демонстрират данните на Евростат към края на 2020 година

За съпоставяне, приблизително едвам 7% от компаниите в Европейския съюз употребяват изкуствен интелект в работата си, което е малко над регистрираните данни за България. След нея се подреждат Австрия (5%), Полша (4%), Кипър, Унгария, Словения (по 3%) и Латвия (2%).

Лидер в това отношение е Ирландия където 23% от предприятията са разчитали на изкуствен интелект през 2020 година Данните не са изненадващи, така данъчната политика на страната трансформира Ирландия в обичано място за огромните софтуерни компании, които нареждат централите си точно там в търсене на по-ниски данъчни разноски.

След Ирландия се подреждат Малта (19%), Финландия (12%) и Дания (11%). Това са единствените страни в Европейски Съюз, където делът на компаниите употребяващи изкуствен интелект е двуцифрено число.

Статистиката обаче не включва представителите на финансовия бранш, където по традиция новите технологии постоянно се постановат с по-бързи темпове по отношение на останалите браншове на стопанската система.



2% от компаниите в Европейски Съюз разчитат на машинно образование, с цел да проучват огромни масиви от данни. 1% от предприятията пък употребяват компютърна обработка на натурален език, компютърно генериране на натурален език или гласово различаване.

Чат услуги, където чатбот или виртуален сътрудник генерира отговори към клиенти, се употребяват от 2% от бизнесите. Същият дял бизнеси разчитат на роботи, които се характеризират с известна степен на самостоятелност – да вземем за пример при повтарящи се действия, като разчистване, подбиране, обслужване на клиенти при точки за разплащане и впрочем.

Изкуственият разсъдък е сфера от стратегическо значение и основна движеща мощ на икономическото развиване. Той може да даде решения при редица провокации, като третирането на болести и намаляването на отрицателния отпечатък на земеделието върху околната среда. Технологията дава на машините и системите потенциала да проучват заобикалящата ги среда и да вземат решения със относително равнище на самостоятелност, когато става дума за постигането на характерно заложени цели.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР