България се появява на световната карта с находища от трюфел

...
България се появява на световната карта с находища от трюфел
Коментари Харесай

Колко са ловците на трюфели у нас и кое определя цената на скъпата гъба?

България се появява на международната карта с залежи от трюфел едвам през последните 15 години, само че пък има огромен капацитет даже за обработване на скъпоценния естествен подарък. Точна статистика за находищата на трюфели у нас няма, няма и данни за количествата изнасяни от нас за година, написа.

Намира се най-вече черен летен трюфел, който е най-разпространен във всички райони на страната. По-рядко се открива белият трюфел, който от време на време доближава до галактически цени на международните пазари и може да донесе огромни облаги на така наречен ловци на трюфели.
 Скъпият бял трюфел мощно поевтиня
Скъпият бял трюфел мощно поевтиня

Добри вести за феновете на ароматната гъба

Както във всеки поминък е нужно и самообладание и неизменност и най-много добре подготвено куче, което да върви " по следите " на ароматната гъба. Смята се, че хората, които се занимават с това у нас са към 10 хиляди, само че броят им не е непрекъснат, тъй като някои се отхвърлят, когато цената им понижава в международен мащаб. Тя се дефинира по отношение на добива.

В България търсене на такава стока съвсем няма, трюфелите се считат за безценен деликатес, който съвсем не намира приложение в националната кухня.

Но множеството осведомени, сходно на иманярите, пазят в загадка находищата.
 В Хърватия хлябът стана по-скъп от свинското месо
В тази европейска страна хлябът стана по-скъп от свинското месо. Цената му гони 6.65 евро

Потребителските цени през юни са се нараснали с 12,1 на 100

" Така трюфелите се оказват налични единствено за отдадени ", споделя Димитър Димитров - ръководител на асоциация " Български трюфел ". Преди 10 години, той попада съвсем инцидентно в " затвореното общество " и счита, че е извънредно време събирането на трюфели да откри място в българското законодателство, тъй като единствено по този начин може да се работи регламентирано и в България.

" В България трюфелът не съществува като просвета, в случай че съдим по нашето законодателство - показва Димитър Димитров. Той поси, че няма никакво подкрепяне за искащите да провеждат съответно трюфелни плантации. А в чужбина в случай че решиш да правиш такава ферма, ти получаваш от страната доста огромни дотации за в началото засаждане, които ти покриват съвсем 90% от началните разноски. После пък има 10 годишен проект, с който се подкрепят плантациите, като най-трудни са първите пет, тъй като тогава няма никакъв рандеман. Много съществено подкрепяне има в Италия, Франция, Испания, само че в България сме надалеч от тяхната процедура. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР