България се оказа замесена в мащабна международна схема за банкови

...
България се оказа замесена в мащабна международна схема за банкови
Коментари Харесай

Комисар Явор Колев: Няма пострадали българи от „Ливанската пералня

България се оказа забъркана в огромна интернационална скица за банкови измами - наши сънародници взели участие в така наречен „ Ливанска пералня ” като финансови мулета. От сметки на компании посредством фишинг мейли са източени милиони. Засега шестима са упрекнати като участници в незаконна група за пране на пари посредством непозволени транзакции на стойност над 40 милиона.

" В България се касае за проведена незаконна група, която се занимава с изпирането на пари, добити от киберпрестъпност, а посредством компании в Съединени американски щати и в Европа, са били атакувани компании с внедряване в междуфирмена коресподенция. При нея средствата от компанията контрагент, се превеждат по сметка, следена от проведената престъпност. Те отиват по сметки, които се управляват от проведената престъпност, а не на " мулета ". Тази проведена незаконна група е основала над 90 сдружения у нас с банкови сметки, на които са били превеждани парите от тази незаконна активност ", сподели комисар Явор Колев, шеф отдел „ Компютърни закононарушения ” към ГДБОП пред Нова тв.

Колев изясни, че тези мулета имат невисок обществен статус и са подготвени против минимална сума да открият на свое име банкови сметки с интернет банкиране. " Шестимата арестувани са уредниците. Тези лица, на които са откривани банковите сметки, са очевидци по формираното досъдебно произвеждане. Предвиденото наказване е отнемане на независимост от 3 до 12 години, защото са откраднати 44 милиона евро и 15 милиона $. Няма потърпевши българи ", съобщи той. Колев добави, че ливанският жител е ръководителят на незаконната група и все още са открити 17 индивида.

По думите му от последната седмица има случай, в който 500 000 лева са били отнети посредством фишинг мейл. " Има три вида офанзиви - фишинг, спам и брут форс. Имаме връзка с банковите институции и посредством напъните ни, те вкараха ограничения за сигурност за интернет банкирането и нямаме регистрирани случаи на кражба на данни за интернет банкиране ", добави Колев.

Прочулият се след ареста около хакерската офанзива против Национална агенция за приходите, Кристиян Бойков упрекна посредством профилите си в обществените мрежи служители в събаряне на порно и пиратски файлове. " Това са данни на съветски уебсайт. Касае се за хибридно мероприятие. Нямам информация, че в Министерството на защитата и на превоза, че се употребява незаконен програмен продукт. Държавната администрация е с изцяло узаконен програмен продукт от повече от 20 години ", добави комисарят. /nova tv
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР