България се нарежда на трето място по ръст в строителната

...
България се нарежда на трето място по ръст в строителната
Коментари Харесай

България трета в ЕС по ръст в строителството

България се подрежда на трето място по растеж в строителната продукция в Европейския съюз през месец април тази година, сочат данните на Евростат.

Продукцията в строителството у нас нараства с 2.3% през април по отношение на предходния месец март. Пред страната ни по месечен растеж са единствено Румъния (+7.8%) и Полша (+4.9%). Това се случва на фона на спад в строителната продукция в Европейски Съюз от 1.6% през април по отношение на предходния месец март. Понижение се регистрира и в еврозоната, където строителството се свива с 2.2% през април.

Въпреки, че България е в топ 3 по месечен растеж, строителната продукция у нас забавя темпа си на напредък, защото през февруари бе регистрирано покачване от 2.7%, което през март набъбна до 3%. Навярно това е обвързвано с общата наклонност в Европейски Съюз, защото през предходния месец март строителната продукция в Европейски Съюз записа покачване на месечна база от 3.5%, единствено с цел да потегли към негативната територия през април.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Близо 40% от новите жилища у нас са с две стаи, до момента в който тези...

Най-висок месечен спад в строителната продукция в Европейски Съюз се следи в Унгария (-7.3%), Германия (-4.3%) и Словения (-3.4%).



На годишна база България не попада измежду водачите по растеж, макар, че записаното нарастване доближава 15.7% по отношение на април 2020 година, което е под междинното за Европейски Съюз.

За съпоставяне, строителната продукция нараства с 32.7% на годишна база в Европейски Съюз и с 42.3% в страните от еврозоната. С най-високо покачване на годишна база изпъкват Франция (+160.4%), Белгия (+45.2%) и Австрия (+37.3%). На дъното в това отношение се подреждат Унгария (-7.1%), Швеция (-5.5%) и Полша (-4.2%). През април предходната година бе регистриран най-сериознят спад в продукцията, което изяснява сегашния величествен скок.

Сградното строителство в Европейски Съюз записва растеж от 33.9% на годишна база, до момента в който гражданско/инженерното нараства с 22.4%. Конкретно в страните от еврозоната годишният растеж доближава 43.7% и 30.4% надлежно за сградното и гражданско/инженерното строителство.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР