България се намира в период на фрагментация и несигурност както

...
България се намира в период на фрагментация и несигурност както
Коментари Харесай

Управителят на БНБ: Готови сме да натиснем педалите за евроз...

България се намира в интервал на фрагментация и неустановеност както във връзка с политическата, по този начин и на макроикономическата рамка. В такава среда е извънредно значимо да се реализира в най-голяма степен стабилизиране на фискалните и икономическите условия, като фокусът пада върху идните бюджетни решения.

Това съобщи шефът на Българска народна банка Димитър Радев по време на конференцията " Банките и бизнесът в България през 2023 година: Пътят към еврозоната ", проведена от " Капитал ", написа   " Дневник ".

Подобна среда допуска уместно калибриране на фискалната политика, добави шефът. Напомни, че вероятностите пред паричната политика са ясни - увеличение на лихвите и последователно занемаряване на неконвенционалните ограничения, прилагани през последните години. Действията на централните банки ще лимитират търсенето, което ще сведе инфлацията до здравословни равнища. " Това има своята цена - закъснение на икономическата интензивност, като логиката е, че продължаваща висока инфлация би имала доста по- нескончаем отрицателен резултат, в сравнение с краткотрайно закъснение на икономическата интензивност ", изясни Радев.

По-високите разноски при пандемията, които доведоха до по-високи дефицити, бяха замислени като целеви и краткотрайни, само че се трансформираха се във всеобхватни и непрекъснати. Един от рисковете в следствие е трайно и прогресиращо разхлабване на фискалната политика, което може да ни върне във времената на висока дългова политика, проучва банкерът. Посочи, че лекарството е реализиране на първоначални остатъци в бъдеще - рязане на непрекъснати разноски или увеличение на налозите, което от опита си в предишното хората в България знаят, че е мъчителен развой.

Той акцентира, че макар тази неустановеност банковият бранш в България продължава да стои устойчиво, а пътят към влизане в еврозоната може да се трансформира в катализатор за консолидиране на политическата и макроикономическата рамка. " Това е опция, която не би трябвало да пропущаме ", акцентира Радев.

Имаме подготвеност да натиснем крепко педалите по тази тематика ", разгласи шефът на банката, като уточни, че промените, нужни за влизане на страната в еврозоната, са потребни за стопанската система като цяло. Трудно можем да намерим друга тематика, която получава толкоз внушителна политическа поддръжка. Изпълнението на номиналните критерии за влизането в общия валутен съюз допуска организира на политики, които са положителни за страната и отвън тази тематика, добави той. Посочи, че осъществяването на тези условия би довело до преодоляване на инфлацията, поддържане на дълготрайните лихви и опазване на валутната непоклатимост.

" В момента за нас една отворена тематика е критерият инфлация, само че тя е висока освен у нас. От друга страна, през октомври се пречупи трендът на повишаване ", подсети той.

Политическото напрежение в страната и предстоящата неспособност да бъде формирано постоянно държавно управление в границите на сегашния парламент изостриха политическите несъгласия и по въпроса за влизането на България в еврозоната. Неотдавна членове на управата на Българска народна банка бяха изслушани в Народното събрание, когато се видя, че има немалки политически несъгласия сред показаните в Народното събрание партии.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР