България се класира на 85-то място, според проучване, оценяващо дигиталното

България се класира на 85-то място, според проучване, оценяващо дигиталното ...

На 85-о място в света сме по дигитално качество на живот


България се класира на 85-то място, според проучване, оценяващо дигиталното качество на живот в световен мащаб.

Тази година проучването обхваща 90% от световното население и индексира 110 държави, като разглежда пет основни стълба на дигиталния живот: достъпност и качество на интернет, електронна инфраструктура, електронна сигурност и електронно управление, предава БГНЕС.

Проучването DQL (Digital Quality of Life Index) се провежда от компанията за киберсигурност Surfshark и оценява държавите въз основа на набор от пет основни стълба за цифрово благосъстояние.

България заема 22-ро място по достъп до интернет, 34-то по качество на интернет, 64-то по показател "Електронна инфраструктура", 51-во по отношение на електронната сигурност и 49-то в раздел "Електронно правителство".

Българинът трябва да работи 596 секунди, за да си позволите най-евтиния мобилен интернет, и 82 минути, за да си позволите най-евтиния широколентов интернет.

В доклада става ясно, че 6 от 10 държави, които имат най-високи резултати, се намират в Европа, следвайки тенденцията от миналата година. Дания е на първо място в DQL за втора поредна година и е плътно следвана от Южна Корея и Финландия. Израел и САЩ са в първата петица от 110 оценени държави. На последните 5 места са Етиопия, Камбоджа, Камерун, Гватемала и Ангола.

В регионален план САЩ се открояват като държава с най-високо цифрово качество на живот в Америка, докато Южна Корея заема водещата позиция в Азия. Сред страните в Африка жителите на Южна Африка се радват на най -високото качество на своя дигитален живот, докато Австралия води в Океания, надминавайки Нова Зеландия в различни цифрови области.

Други констатации на изследването показват, че тази година широколентовият достъп е глобално по-малко достъпен. Сравнявайки държави, включени както в DQL20, така и в DQL21, през 2021 г. хората трябва да работят с 11% повече (25 минути повече), за да си позволят широколентов интернет. Въпреки това, те трябва да работят с 29% по -малко (28 минути по -малко), за да си позволят мобилен интернет.

Най-лошият интернет в света е най-малко достъпен. Жителите на някои страни като Нигерия, Кот д’Ивоар и Мали трябва да работят приблизително седмица работа, за да си позволят интернет.

Инвестирането в електронна инфраструктура и електронно управление допринася най -много за цифровото благосъстояние на хората.

Изследването на DQL през 2021 г. обхваща популация от повече от 6,9 милиарда души по отношение на пет основни стълба и 14 подкрепящи индикатора, които осигуряват цялостна мярка. Изследването се основава на информация с отворен код, предоставена от ООН, Световната банка, Freedom House, Международния съюз за комуникации и други източници.
По публикацията работи:

Източник: dnes.bg