България се гордее с развитието на технологичния си сектор, но

...
България се гордее с развитието на технологичния си сектор, но
Коментари Харесай

Андрей Тасков пред Actualno: Българите все още са подозрителни към новите финансови услуги

България се гордее с развиването на софтуерния си бранш, само че към момента има негови сфери, за които би трябвало да научим повече. Най-вече, с цел да се възползваме от огромния им капацитет. Пример е много любопитната промишленост на финансовите технологии (финтех). У нас услугите ѝ не са по този начин добре познати, само че няколко млади компании се стремят да трансформират това.

Сред тях е Klear - платформа за p2p вложения и кредитиране (директно свързване на заемодатели и кредитополучатели посредством онлайн платформи). поговори с Андрей Тасков, бизнес аналитик в компанията, за финтех трендовете, отношението на потребителите към тях и значимостта на финансовата просветеност.
Андрей, показа си, че срещаш човек, който не е чувал за p2p кредитиране и за Klear. Как би му обяснил с няколко налични думи каква е активността на компанията?
В България моделът към момента не е доста известен и не се постанова да си представям сходен диалог, защото е съвсем всекидневие.
Обикновено стартирам по този начин: „ Klear отпуска заеми, напълно онлайн с цени конкурентни и постоянно по-добри от тези на банките. Кредитополучателят минава през развой за оценка на риска и в случай че бъде утвърден, заемът се финансира от Klear. Всички финансирани заеми се разгласяват на пазар, където вложители могат да подберат каква сума и в кои заеми да влагат, като закупуват дребен дял от доста на брой заеми. По този метод вложителят си построява диверсифицирано портфолио от доста на брой частици от заеми, които когато бъдат изплащани, вложителят получава назад главницата, както и цялата рента, която заплащат кредитополучателите. Лихвата се явява облага, само че от нея се приспада авансово статистически изчислен % от заемите, които няма да бъдат изплатени. Крайния резултат при едно положително равнище на диверсификация и огромен брой заеми е към 5.5% рентабилност след приспадане на неизплатените заеми или по този начин наречения риск. “
Това пояснение в себе си съдържа много концепции и в множеството случаи диалогът не свършва дотук. Обикновено следва поредност от въпроси от вида: „ Ама какво ще стане, ако… " ; " Ама по какъв начин тъкмо става … “ Тези въпроси постоянно са добре пристигнали, тъй като за нас значат, че малко или доста концепцията, моделът е стигнал до слушателя и му е влезнал под кожата.
Защо за един клиент е по-изгодно да избере Klear пред банката?

Ако приказваме за заема, има редица аргументи и ще обобщя по този начин - улеснение, преференциални условия, бистрота.
заемът ни е напълно онлайн, не е належащо да се върви 3-4 пъти в клон, което икономисва време, пари и старания. Отделно, откакто заемът бъде провиснал, клиентът може да се самообслужва и да го следи през своя профил.
Цената постоянно е по-добра от това, което оферират банките. Макар и да виждаме цени от 4% по банков заем, рекламирани по телевизионните екрани, постоянно пропущаме, че това са промоционални условия, условия за първата година и най-много пропущаме, че това е лихвен %. Никой не загатва многото такси и крайната цена на заема – ГПР.
Реално статистиката на Българска народна банка сочи, че междинната цена, изразена в ГПР по заеми за семейства по автентичен матуритет над 1 до 5 години за януари е била 15.25%! В същия интервал междинната цена на заемите отпуснати от Klear е с ГПР 9.95%.
При нас има рента и една такса, тъй че човек може елементарно да се ориентира за цена на заема и по какъв начин се образува ГПР-то. В момента на пазара постоянно се оферират заеми, които имат толкоз такси и комисионни и съпътстващи разноски, че човек мъчно може да се ориентира какво тъкмо дължи. Това е и една от аргументите да виждаме толкоз огромна разлика сред рекламираните лихвени проценти и крайната цена изразена в ГПР.
Единствената причина някой да не се възползва от наш заем би била, в случай че желае прекомерно висока сума, която ние не отпускаме или изиска заем с поръчителство. Във всички останали случаи не виждам за какво някой би предпочел банков заем.
Относно инвестицията нещата стоят по-различно. Както знаем, доходността от инвестицията върви ръка за ръка с риска. Някои вложители са склонни да поемат висок риск, който да им донесе в следствие и висока рентабилност. Понякога обаче се случва да изгубят пари. Пример за такава инвестиция са акциите. Други пък се насочват към ниско рискови вложения, при които риска от загуба е доста дребен, само че и инвестицията им не носи съвсем нищо. Пример са депозитите. Klear предлага нов вид инвестиция тъкмо по средата. Определяме го като добра рентабилност против поемането на рационален и добре следен риск. Ако си позволим да дадем съвет, то той е – диверсифицирайте вложенията си. Как и в кои принадлежности остава самостоятелен избор на вложителя.
Финтех услугите натрупат известност в България, само че известността им към момента не е чак толкоз огромна. Сблъсквате ли се със песимизъм у българските консуматори?
Да, несъмнено се сблъскваме със скептици и хора, които се съмняват в нас. И почтено казано, изцяло ги разбираме! Ние стъпваме на пазара с един нов ФИНАНСОВ артикул, който е малко по-сложен, а в паралел на това на всички места към нас има вести за следващата пирамида и машинация, която се върти по всички медии. И изключително когато сме очевидци на проблеми и в банковия бранш, хората с право са подозрителни към всяка една нова финансова услуга.
Разбира се, съмненията бързо се отхвърлят от една част от хората, които имат знания и висока финансова просветеност. Те много бързо виждат разликите сред пирамида и добре построен бизнес модел.
За останалите, който не са по този начин добре осведомени, едно бързо търсене в Гугъл ще покаже, че бизнес моделът не е фиктивен от нас, а сполучливо се ползва над 10 години в другите страни. Информацията е налична и може да се събере непосредствено от нас или странични източници и всеки самичък за себе си да се увери, че бизнес моделът е действителен и благонадежден.
Недостатъчното познаване на материята е огромна част от казуса. Също по този начин част от хората вземат решение да залепят етикет „ пирамида “, без да се опитат да потърсят повече по тематиката. За наша наслада това са относително дребна публика и по-голямата част от хората ни изследват и преглеждат под лупа. Това пък от своя страна ни подтиква да бъдем все по-добри и безупречни в услугата си. Смятам, че е потребно.
Последен мотив би бил, че на нашия уеб уебсайт има лицата и имената на целия ни екип. Дали щяхме да ги сложим там, в случай че бяхме измамници?
Какви консуматори употребяват финтех услуги и какво още показа Андрей Тасков за трендовете в бранша прочетете в
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР