България се бави с монтирането на малки фотоволтаици върху покривите

...
България се бави с монтирането на малки фотоволтаици върху покривите
Коментари Харесай

България не обича слънчевата енергия

България се бави с монтирането на дребни фотоволтаици върху покривите на домовете, сигнализираха специалисти от "Грийнпийс " пред Българска телеграфна агенция. В Европейския съюз към 5 млн. семейства сами създават сила от слънцето, сочи проучване на екоорганизацията.

По данни на "Грийнпийс " в Германия и Англия има по над 1 млн. семейства, които задоволяват потребностите си от сила, черпейки я от слънцето. В България те са малко над 2 000, в Холандия - над 400 000.

Множество страни, ситуирани на юг, не се възползват в задоволителна степен от енергийните благоприятни условия, предлагани от слънцето, твърди юрист Емили Рошон - представител на ClientEarth, организация с нестопанска цел в региона на правото на околната среда. Според нея дребните производители на сила имат основна роля в енергийния преход към възобновими източници. С тях ще стане по-бързо и по-евтино, в сравнение с в случай че разчитаме на огромните енергийни компании, твърди Рошон.

От инвестицията печелят освен семействата, конфигурирали слънчеви панели на покривите на домовете си, само че и останалите, тъй като потреблението на безплатната слънчева сила води до понижаване на мощностите денем, включвани от систематичния оператор. Така през предходната година на австралийските консуматори на електричество като цяло са спестени към 1 милиарда австралийски $, уточни Рошон.

По думите й в Австралия има 1,8 млн. слънчеви семейства, които имат дребни съоръжения и добиват електрическа сила. В Калифорния близо 5,5 млн. семейства употребяват такива съоръжения, сподели още Рошон. Според нея през 2020г. всички нови домове в щата ще би трябвало да имат слънчеви панели на покривите си.

Във Англия към този момент е стартирана стратегия за решение на енергийната беднотия, като са инсталирани дребни слънчеви съоръжения на покривите на 800 000 обществено слаби семейства. "В Белгия са конфигурирани към 3,5 гигавата слънчеви мощности. Близо 1 гигават от тях са напълно дребни. Инсталацията за един дом се изплаща почти за седем години. След този период слънчевата сила може да бъде продавана от семействата ", описа Рошон.

50 на 100 от еленергията в Евросъюза може да се създава от фотоволтаици

Половината от електрическата сила в Европейския съюз може да се създава от дребни фотоволтаици, инсталирани на покривите на домовете, при удобна политика на държавите-членки, настояват от "Грийнпийс ". Според специалисти на екологичната организация тези дребни слънчеви съоръжения оказват огромен резултат върху цялата енергийна система. За страдание, на този стадий, политиките в множеството страни не са оптимално удобни за развиването на този вид съоръжения,смята Рошон.

Лидер в Европа по конфигурирани мощности на слънчева сила е Германия, на второ място е Италия. След Румъния, България е страната с най-голям % на благосъстоятелност на фотоволтаици от огромни компании, показват още от "Грийпийс ".

Обществени здания и учебни заведения са най-подходящи за слънчеви панели

Големи здания с ниско ползване на сила са доста подобаващи за инсталиране на слънчеви панели, изясни Такис Григориу - представител на "Грийнпийс " - Гърция. Според него доста добра опция са покривите на учебните заведения в огромните градове. През лятото образователните заведения са затворени, не използват сила. В същото време създават такава, която може да бъде употребена от други потребители. Подобна е обстановката и с други общински здания. Това би довело до понижаване на разноските им и генериране на доходи.

На този принцип в гръцкия град Лариса общината е конфигурирала 1 800 панела върху покривите на учебните заведения и общинска постройка, описа Григориу. По думите му, с тях ще се зареждат всички 27 детски градини в Лариса. В Гърция има държавна стратегия, която подкрепя общините в тази активност, сподели още Григориу.

В България няма опростена процедура за инсталиране на дребни мощности

В България са осъществени сполучливи планове в Габрово, Сапарева баня, УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ " и други, описа специалистът Надя Николова от Софийската енергийна организация - Софена. По думите й в ИСУЛ са вложени над 500 000 лева безплатни европейски средства и с изключение на слънчеви термални съоръжения за топла вода, е била инсталирана и фотоволтаична апаратура за произвеждане на електрическа сила.

Експертите са безапелационни, че използването на дребни слънчеви мощности у нас дейно би подкрепило оцеляването на хора от уязвимите групи и би подобрило качеството на живота им.

Основният проблем обаче е,че в България няма опростена процедура за инсталиране на дребни мощности, счита Рошон. Според нея тя е улеснена единствено до 30 киловата, а би трябвало да е най-малко до 1 мегават. Липсва информация за хората какво тъкмо могат да създадат, с цел да си конфигурират слънчеви мощности и по какъв метод да намерят финансиране, разяснява юрист Рошон. Според планирани данни на експерти един от всеки 7 българи би могъл да създава електрическата енергия, която употребява.

Добри образци са общините Неделино и Сапарева баня, където уличното осветяване е сменено в композиция с енергиен мениджмънт, осъществени с контракти с обезпечен резултат. Те довеждат до близо 80 на 100 понижение на разноските, уточни Николова.

Очаква се към септември да бъдат оповестени процедурите по пет предпочитани стратегии за извличане на сила от възобновими източници. Средствата са от порядъка на 33 млн. лева, посочи Надя Николова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР