България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират допълнителните количества

...
България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират допълнителните количества
Коментари Харесай

България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират още азерски газ за Европа

България, Румъния, Унгария и Словакия оферират да транзитират спомагателните количества азерски газ за Европа, контрактувани сред Европейската комисия и президента на Азербайджан през юли тази година. Това ще даде опция синьо гориво да стига по-бързо, на ниска цена и несъмнено до Централна, Западна и Южна Европа. Това стана ясно от думите на президента Румен Радев след срещата му в София с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Двамата президенти направиха обзор на стратегическото партньорство сред България и Азербайджан и потвърдиха, че София и Баку ще продължат да развиват съдействието във всички области от съвместен интерес. Акцент в диалога беше енергетиката.

Илхам Алиев ще взе участие на следващия ден в церемонията по откриването на българо-гръцката газова връзка, която ще разреши страната ни да получава контрактуваните 1 милиарда куб. м азерско синьо гориво.

Интерконекторът ще промени енергийната карта на Европа и дава опция за развиване на икономическото съдействие в района, акцентира президентът Румен Радев. Той е срещнал сътрудника си Илхам Алиев с постъпилото предложение на газовите оператори от 4 европейски страни.

" Те оферират да транзитират спомагателните количества газ, които подписа като съглашение и меморандум с Европейски Съюз през юли тази година господин Алиев дружно с президента на Европейската комисия госпожа Урсула фон дер Лайен в Баку.

Това, което се предлага, е нов метод – вместо да чакаме дълго време и да се влагат обилни средства в разширение и модернизацията на газопреносната инфраструктура по Южния газов кулоар, да можем да пренасяме незабавно спомагателните количества газ от Азербайджан към Европа "

Утре концепцията ще бъде разисквана с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, оповестява БНР. България е подготвена да провежда среща на високо равнище, с цел да спомага за този план.

Радев и Алиев са разискали и опциите за спомагателни доставки на азерско синьо гориво за България.

През идващите години Азербайджан ще удвои производството и износа на газ към Европа, добави Алиев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР