България, Румъния, Гърция и Сърбия обсъдиха конкретни проекти за развитието

...
България, Румъния, Гърция и Сърбия обсъдиха конкретни проекти за развитието
Коментари Харесай

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

България, Румъния, Гърция и Сърбия разискаха съответни планове за развиването на Балканите по време на Съвета за съдействие на високо ниво, който се организира в Букурещ. Транспортните коридори, енергийната и цифровата съгласуваност бяха във фокуса на диалозите сред министър председателите Бойко Борисов, Виорика Дънчила, Алексис Ципрас и президента Александър Вучич.

Лидерите взеха решение да се образуват работни групи на министрите на превоза и известията на четирите страни, които да завършват плановете преди срещата от формата 16+1 през юли в София.

„ Това, че срещите ни не престават да се организират, е една добра вест. Ние нямаме желание да излизаме с заявления, ние желаеме инфраструктура, пристанища, желаеме да напреднем “, сподели министър председателят Борисов, който през есента предходната година семейства във Варна първия конгрес в този формат. Той още веднъж прикани за съгласие и разговор на Балканите, наблягайки, че проблем в която и да е страна става повсеместен за района.

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас уточни, че задачата на четиристранния съвет е да способства за мира, стабилността и сигурността в района. „ Балканите имат капацитет и ние сме тук, с цел да използваме опциите за развиване съгласно нашите ползи, а освен съгласно дневния ред на трети страни “, сподели Ципрас. Той заяви, че страната му обмисля да се включи в самодейността 16+1.

Гръцкият, както и румънският министър председател Виорика Дънчила, оцениха високо постигнатото по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Те откроиха целта Западни Балкани и потвърдиха поддръжката си за процеса на евроинтеграция на страните от района.

Президентът Александър Вучич благодари за ангажираността към Западните Балкани и съответно към Сърбия и акцентира готовността и на четирите страни от Съвета за ускорение на реализацията на инфраструктурните планове.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР