България разполага с 12 837 машини за електронно гласуване и

...
България разполага с 12 837 машини за електронно гласуване и
Коментари Харесай

Сиела Норма: Ако някой даде и лев по-ниска цена, може спечели поръчката за изборния софтуер

България разполага с 12 837 машини за електронно гласоподаване и те са благосъстоятелност на ЦИК. Най-вероятно са в същия склад, в който бяха и февруари предходната година.  Този склад има извънредно добра лична защита с видеонаблюдение, с физическа защита и доколкото знам жандармерията не е прекъсвала охраняването му. Няма никакъв риск на физическата цялост на машините, съгласно мен.

Това сподели за БНР Веселин Тодоров - изпълнителен шеф на „ Сиела Норма “ – компанията, която обезпечава досега машинното гласоподаване. Той акцентира, че страната може да наеме различен частен склад, само че не е добра концепция страната да строи хранилища.

В момента компанията стартира гаранционно обслужване на хардуера, з а да е несъмнено, че машините са в редовност. Най-честата нередовност е в принтерите към тях. Всички гаранционни поправки са безвъзмездни за ЦИК:

„ Ще ги подменим съгласно напътствията на ЦИК, тъй че машините, хардуерно, ще бъдат, сигурен съм, в съвършено положение доста преди изборите, а към този момент е в компетенциите на ЦИК на кого ще разпорежда конфигурирането на софтуера, инсталирането на софтуера, подготовката за превозване, превозването, инсталирането по места, поддръжката по време на изборния ден и събирането на машините “.

Тодоров посочи в предаването „ Преди всички “ по „ Хоризонт “, че до момента „ Сиела Норма “ е изпълнявала и тези функционалности, само че това не е регламентирано, а е ставало след извоювани публични поръчки на свободния пазар.

„ Ние сме една елементарна частна компания и всеки различен, в случай че даде един лев по-ниска цена, би могъл да завоюва поръчката и да я извършва. Случвало се е по този начин, тъй като сме давали най-хубавите цени, а пък е имало и поръчки, в които се изискват и някакви софтуерни компетентности. Последните поръчки мисля, че бяха единствено по цена “.

Машините нямат интернет съгласуваност и Bluetooth и не могат да бъдат хакнати отдалечено , с цел да бъдат обслужени ползите на съответна партия, съобщи Тодоров и опроверга медийни изказвания:

„ Единственият вид е да закачите с физически кабел през USB врата външво устройство и да почнете да инсталирате различен програмен продукт. За задачата трябват часове достъп до машините, тъй че най-вероятно ще ви видят, ще ви заловен и ще би трябвало да изтърпите последствия “.

По обявата работи: Венцислав Василев
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР