България продава оръжия и боеприпаси за Украйна чрез американската компания

...
България продава оръжия и боеприпаси за Украйна чрез американската компания
Коментари Харесай

Ню Йорк Таймс: България и още 5 държави продават оръжие на Украйна чрез Ultra Defense Corp

България продава оръжия и муниции за Украйна посредством американската компания Ultra Defense Corp. Това се споделя в просторен разбор на авторитетното американско издание " Ню Йорк Таймс “, което публикуваме без съкращения.

В непосредствена непосредственост до пистата на полско летище, мотокари опразват транспортния аероплан С-17 на Военновъздушни сили и един по-малък цивилен аероплан. Те пренасяха палети от зелени сандъци цялостни с муниции, които се товареха на десетки камиони.

Някои от тези оръжия бяха американско произвеждане, до момента в който други разнородни муниции, са създадени в Източна Европа - всички те са измежду най-необходимите потребности на Украйна за военна помощ, които скоро щяха да бъдат натоварени на колоната от чакащи камиони с влекачи, които бяха наоколо, с цел да се насочат към Украйна.

Пентагонът получава огромна част от американското оръжие, което изпраща на Киев, от личните си ресурси, само че разчита и на американски реализатори за отбранителни услуги, които претърсват източноевропейските фабрики за муниции, с цел да намерят новопроизведени оръжия, проектирани от някогашния съперник на Съединените щати - Съветският съюз, с цел да изпълнят обещанията на президента Байдън за увеличение на военната помощ за Украйна.

Украйна към момента употребява доста оръжия, присъщи за съветската войска, като да вземем за пример актуалните автомати " Калашников ". И въпреки, че молбите на Украйна за по-сложно въоръжение - като противотанкови ракети Javelin и зенитни ракети Stinger - получиха необятна гласност, армията на страната има належащи потребности от необятен набор от муниции, в това число десетки милиони патрони за оръжия от руската ера, които не са в крайник с времето, само че са съществени за украинската войска.

Пентагонът назовава тези оръжия, в това число ракети, артилерийски снаряди и муниции за картечници и автомати, " ексцентрични муниции " - като се има поради, че боеприпасите са несъвместими с тези, употребявани от Съединени американски щати и доста съюзнически страни, които нормално са известни като общоприети муниции на НАТО.

След офанзивите от 11 септември Пентагонът купува огромни количества такива оръжия посредством разнообразни американски отбранителни компании, с цел да доставя армиите на клиентите си в Афганистан, Ирак, Сирия и други страни, които към момента разчитат на оръжия руски дизайн.

Една от тези компании е Ultra Defense Corp. в Тампа, Флорида, която има към 60 чиновници и е построила многолюден бизнес, като работи с заводи в България, Румъния, Босна, Сърбия, Словакия и Чешката република.

Според Матю Херинг, притежател на компанията, тези страни обезпечават към 90% от ексцентричните муниции, закупувани от Пентагона, макар че компанията му обезпечава единствено дребна част от общите поръчки на Пентагона. Херинг, който е купил компанията през 2011 година, когато тя е била компания от трима души, доставяща хеликоптери съветско произвеждане на афганистанските сили, в този момент е в Полша и се среща с украински публични лица, с цел да разбере какво още може да направи компанията му, с цел да ги доставя с муниции от Източния блок.

" Преди месец, когато Киев беше обграден, въпросът беше: " От какво имаме потребност през идващите 48 часа? ". Херинг сподели следното. " Но в този момент украинците се окопават за дълга борба и въпросът е: " Как да си набавим задоволително, с цел да ни поддържат в тази борба? ". " Така че това е по-дългосрочна вероятност за това от какво се нуждаят в този момент ", добави той.

Програмата на Пентагона за ексцентрични муниции е построена в директно обвързвана с следствието на " Ню Йорк Таймс " от 2008 година, когато изданието разкри противозаконни продажби на оръжия китайско произвеждане на американската войска в Афганистан, станали обект на кино лентата " Военни кучета " от 2016 година

Според Херинг след този скандал Пентагонът е сключил контракти с огромни отбранителни компании за обезпечаване на ексцентрични муниции за Афганистан, а по-късно е разрешил на дребни компании като неговата да оферират предложения за същия тип услуги.

Дали някои европейски страни, които към момента създават муниции по руски стандарт, ще продават стоките си на Украйна, е политическо решение - решение, което може да зависи частично от това дали търсят поддържането на положителни връзки с съветския президент Владимир В. Путин.

Представителят на Демократическата партия от Колорадо Джейсън Кроу, някогашен рейнджър от армията, който е член на комисиите по въоръжените сили и разузнаването към Камарата на представителите, съобщи в изявление предходната седмица, че огромна част от ексцентричните муниции на Украйна " доста бързо ще бъдат изчерпани " заради настоящето движение на бойните дейности с Русия.

Според него в бъдеще украинската войска ще би трябвало да премине към общоприети за НАТО оръжия, с цел да може да се възползва от големите ресурси от муниции на Запада, които се намират в бункери в Европа и Съединени американски щати.

Тази стъпка към този момент е в ход, частично посредством даването от Пентагона на пет батальона 155-милиметрови гаубици, с цел да се задоволят неотложните потребности на Украйна от по този начин наречените далекобойни оръдия, които са сходни по благоприятни условия със 152-милиметровите оръдия руски модел, употребявани от Украйна против Русия.

Така че, до момента в който предприятия като Ultra Defense Corp. към момента ще купуват колкото се може повече 152-милиметрови артилерийски снаряди за наследените артилерийски оръжия на Украйна, Пентагонът нападателно придвижва 184 000 снаряда от запасите си в Европа за 155-милиметровите гаубици, които е изтеглил от запасите на армията и морската пехота в Съединени американски щати и е изпратил в Киев.

По време на брифинг предходната седмица прессекретарят на Пентагона Джон Ф. Кърби сподели, че ексцентричните муниции са значима част от оръжейните доставки, които Съединени американски щати дават на Украйна.

" Това е витално значимо за украинските въоръжени сили ", сподели Кърби за доставките на муниции, които се дават на Киев. " Не приказваме доста за муниции за стрелково оръжие. Това не попада в заглавията на вестниците, разбирам го, само че при всяко разискване, което организираме с украинците, те приказват какъв брой това е значимо. "

След нашествието, споделя той, Съединените щати са координирали и доставили на Украйна повече от 50 милиона муниции за леко стрелково оръжие, огромна част от които са руски модел. Кърби съобщи, че Съединените щати не престават да " договарят със съдружниците и сътрудниците си за техните ресурси от ексцентрични муниции " в опит да доставят повече муниции на Украйна.

" Това оказва в действителност доста влияние на бойното поле ", сподели той за боеприпасите със руско произвеждане. " Те употребяват тези муниции безусловно всеки ден при отбраната на страната си.

Превод: БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР