България прие ротационното председателство на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо

България прие ротационното председателство на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо ...

България прие ротационното председателство на ПАЧИС.


България прие ротационното председателство на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество за втората половина на 2019 година. Това се случи на форум в Азербайджан, на който участваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и български депутати. На разговорите в Баку бяха обсъден и въпросът за доставките на азерски газ до нашата страна.

Страна на петрол, и не само петрол. Добивът на черното злато е факторът, чрез който Баку гони стандарта на най-развитите мегаполиси. Проекции на огъня, превърнал се в един от символите на Азербайджан вечер, осветяват модерните сгради, символ на успеха. Това е една от 12-те страни от Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество.

Така в Баку България прие председателството на организацията, която ще ръководи за 6 месеца от 1 юли.

Цвета Караянчева - председател на Народното събрание: Разбира се, че смятам, че ще бъде успешно, защото колегите, които участват в ПАЧИС имат много опит. Надявам се България да продължи диалога и да бъде водеща в диалога за икономическо и социално развитие на този регион и за спокойствие на нашите граждани.
На разговорите отново беше потвърдено, че София и Баку имат значителен потенциал за сътрудничество в областта на енергетиката.

Азербайджан има важно значение за диверсификация на източниците на природен газ . Председателят на парламента отбеляза, че Южният газов коридор ще подобри енергийната сигурност на Европа.

Страната ни разглежда Азербайджан като водещ фактор и гарант за успешното осъществяване на този проект. А заради приноса на президента на страната Илхам Алиев в тази посока, той ще получи почетния медал на Парламентарната асамблея.
Цвета Караянчева - председател на Народното събрание: И се надяваме до втората половина на 2020 година да потече азерски газ. Говорихме и за допълнителното количество, което премиерът Борисов беше говорил с президента Алиев и се надяваме това също да се осъществи, което е допълнителна възможност за газовия пазар в България.
Стремежът към бърз икономически растеж обаче води до намаляване на запасите на природни ресурси и промяна на климата в световен мащаб. Затова са необходими нови политики за устойчиво развитие, отбеляза българският парламентарен шеф. Заедно с колегата ѝ Октай Асадов отчетоха, че двете страни могат да работят по-интензивно и в търговията и икономиката. Българската делегация днес поднесе цветя на Алеята на шехидите в Баку.

Страна на петрол, и не само на петрол. И на богато и бурно минало, на история, която е част от културното наследство на ЮНЕСКО.

Източник: bnt.bg