„България предлага да се въведе QR код за виното, който

...
„България предлага да се въведе QR код за виното, който
Коментари Харесай

България предлага въвеждане на QR код за вината

„ България предлага да се вкара QR код за виното, който да бъде подложен на етикетите на всяка бутилка. Чрез прочитането му от мобилно приложение на смарт телефон потребителят бързо ще получи подробна информация за район и година на произвеждане, вид, вкусови качества и потребителска оценка “. Това заяви изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по лозата и виното инж. Красимир Коев по време на заключителна конференция на 40-тия юбилеен Световен конгрес по лозарство и винарство, който се организира в София.

Темата за въвеждането на QR код ще бъде сложена за разискване на идната Генерална асамблея на Международната организация по лозата и виното, която ще се организира през идната година в Уругвай. Красимир Коев изясни, че концепцията е резултат от взаимна работа на лозаро-винарската общественост в страната ни, администрацията на Изпълнителната организация и Министерството на земеделието, храните и горите. Целта е да се внедряват практични нововъведения за целия винарски бранш, които да доближават бързо до огромен брой хора по целия свят.

„ По този метод напитката става разпознаваема и всеки консуматор ще има достъп посредством приложение на мобилния си телефона. С QR кода купувачът ще има опция да следи рейтинга на обещано вино “, добави инж. Коев. По думите му опцията да се оцени на момента вино, което е дегустирано ще сътвори нови вероятности пред производителите и феновете на напитката. Инж. Красимир Коев сподели още, че провеждането на Световния конгрес в страната ни дава късмет да се усилят, както задграничните вложения, по този начин и реализацията на по-големи количества български виновност отвън граница. Само до края на годината той чака растеж на експорта с 30%, а за идната – даже удвояване.

Жан-Мари Оран, Генерален шеф на Международната организация по лозата и виното (OIV) уточни, че се следи наклонност на пренасочване на потреблението към по-нискоалкохолни винени питиета, в съпоставяне със спиртните. По думите му потребителите употребяват по-малко, само че по-качествени виновност. Президентът на Международната организация по лозата и виното проф. доктор Моника Кристман открои климатичните промени като главно предизвикателство пред лозаро-винарския бранш.

Тя похвали България за съвършената организация на международния конгрес по виното и изрази увереност, че всичките над 500 участници във форума ще се върнат още веднъж у нас. Проф. Кристман разяснява, че въвеждането на QR код ще е прелестен метод за приемане на спомагателна информация от потребителите, само че се пошегува, че дигитализацията не трябва да измества дегустацията. През 5-те дни на международния конгрес по виното в София са признати 22 резолюции и са изнесени 280 отчета от представители на 33 страни.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР