България постигна стабилни икономически резултати през 2018 г., подкрепени от

...
България постигна стабилни икономически резултати през 2018 г., подкрепени от
Коментари Харесай

МВФ: България има стабилни икономически резултати през 2018 година

България реализира постоянни стопански резултати през 2018 година, подкрепени от солидната макроикономическа политика. Превръщането на този позитивен подтик в по-бързо доближаване на приходите на глава от популацията с тези на напредналите сътрудници от Европейски Съюз продължава да бъде главното политическо предизвикателство. По-задълбочена интеграция в Европейски Съюз посредством контрактувания наскоро развой на подготовка за Валутния механизъм II (ERM II) ще бъде от изгода в това отношение.
Това са част от заключенията в отчета Международния валутен фонд (МВФ) след постоянната му задача, извършена в интервала 25 януари – 1 февруари, в границите на която специалистите на Фонда организираха срещи с представители на Министерство на финансите, Българска народна банка и други институции.
В него се показва още, че задачата на страната ни би трябвало да бъде реализиране на прогрес с промените за подсилване на институциите и даване на обществени богатства, за възстановяване на секторите на образованието и опазването на здравето и за превъзмогване на усложненията на пазара на труда. Устойчивите промени в тези области ще спомогнат за закъснение на емиграцията и ще подтикват растежа на продуктивността, считат специалистите от МВФ.
Те регистрират още, че икономическите резултати у нас не престават да бъдат постоянни, което прави настоящия миг подобаващ да се реализира прогрес с промените. Очаква се икономическият напредък да доближи 3.2% през 2018 година, безработицата да спадне до близо 5%, а настоящата сметка да записва следващ забележителен остатък. Перспективите за 2019 година са сходни, а отчетът предвижда напредък на действителния Брутният вътрешен продукт от 3.3%.
„ Интеграцията на България с Европейски Съюз продължава да се задълбочава през миналата година посредством подготовката за влизане във Валутния механизъм II. Българските управляващи и страните по Валутния механизъм II се споразумяха за едновременното присъединение на България към Валутния механизъм II и банковия съюз. Подготовката за присъединение към ERM II включва някои спомагателни задължения, които ще оказват помощ за укрепването на надзора на финансовия бранш, подобряването на ръководството на държавните предприятия и усъвършенстването на рамката за битка с прането на пари (БПП). Изпълнението на тези задължения и присъединението на България към Валутния механизъм II и банковия съюз ще увеличи доверието в политиките, в допълнение на многочислените преимущества от участието в ЕС”, написа в отчета.
Експертите регистрират още, че трайната емиграция и застаряващото население в страната ни ще окажат въздействие върху обществените финанси. Според тях политиката на държавното управление подходящо слага акцент върху фискалната нерешителност, само че въпреки всичко в препоръките се включват и по-нататъшни старания за подсилване на събираемостта на приходите. Една от областите би могла да бъде намаляването на забележителните разлики сред дължимия и събран Данък добавена стойност, считат от МВФ.
„ Има капацитет за повишение на ефикасността на разходването на обществени средства, изключително във връзка с ръководството на обществените вложения, поради усещането за закъснение във връзка с качеството на обществената инфраструктура в няколко области”, се споделя още в отчета.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР