България пое символично от Естония ротационното председателство на Съвет „Общи

...
България пое символично от Естония ротационното председателство на Съвет „Общи
Коментари Харесай

България пое председателството на Съвет „Общи въпроси“

България пое алегорично от Естония ротационното председателство на Съвет „ Общи въпроси ". От българска страна в днешното съвещание в Брюксел взе участие заместник-министърът на външните работи Емилия Кралева.

Съветът приключи подготовката за идния Европейския съвет. В региона на сигурността и защитата държавните и държавните ръководители ще приветстват стартирането на Постоянното структурирано съдействие (ПСС). Ще бъде изработен обзор на напредъка и в други области, в това число на съдействието сред Европейски Съюз и НАТО. Европейският съвет ще одобри изводи по отношение на обществените въпроси, както и в региона на образованието и културата. Лидерите ще проведат спор по отношение на бъдещата политика в региона на миграцията, обхващащ както вътрешното, по този начин и външното измерение, както и по въпроси на Икономическия и паричния съюз.

България високо оцени слагането на акцент в идната полемика върху Постоянното структурирано съдействие. В ролята на ръководител на Съвета на Европейския съюз ще работим интензивно за завършването на договарянията с Европейския парламент по Европейската стратегия за промишлено развиване в региона на защитата, съобщи в изявлението си зам.-министър Кралева. Ще продължим да поддържаме по-нататъшното задълбочаване на съдействието сред Европейски Съюз и НАТО, в това число в сфери като битката с тероризма и кибер сигурността.

По отношение на тематиката за миграцията, България споделя разбирането, че превъзмогването на това предизвикателство изисква изчерпателен метод, включващ както усилване на контрола по външните граници на Европейски Съюз, по този начин и ефикасна политика на връщане. Трябва да продължим да следим от близко развиването на обстановката по всички миграционни направления.

Съвет „ Общи въпроси " утвърди Съвместна декларация по отношение на годишното междуинституционално програмиране, която обгръща интервала от 1 януари 2018 до края на мандата на Екологичен потенциал. Като идващ ротационен ръководител на Съвета България ще продължи законодателната работа, стартирана от Естонското председателство.

В рамките на Съвета се състоя работен обяд с комисар Йоханес Хан и министрите на външните работи на страните-кандидатки за участие в Европейски Съюз. Българският представител акцентира, че процесът на разширение на Европейски Съюз е най-хубавият инструмент за реализиране на непоклатимост, сигурност, разцвет и е значим тласък за провеждането на нужните сложни промени. Неделима част от процеса на евроинтеграция е поддържането на добросъседски връзки и задълбочаването на районното съдействие. България като председателство ще работи интензивно за подобряването на свързаността на района във всичките й аспекти - енергийна, транспортна, информационна и цифрова.

Страните-кандидатки и доста от държавите-членки означиха ролята на идното Българско председателство за връщането на тематиката за Западните Балкани в дневния ред на Европейския съюз и обявиха упования за ускорение на процесите през идната година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР