България подкрепя предложението на Европейската комисия за освобождаване от ДДС

...
България подкрепя предложението на Европейската комисия за освобождаване от ДДС
Коментари Харесай

България подкрепя ЕК за освобождаване от ДДС на дарения

България поддържа предлагането на Европейската комисия за освобождение от Данък добавена стойност на импорт и други интервенции на съюза в публичен интерес. Това излиза наяве от протокола на съвещанието във формата ЕКОФИН, в което взе присъединяване и служебният финансов министър Асен Василев.

Подкрепата на страната ни за освобождението от Данък добавена стойност на импорт идва с изискването това да е в кратковременен проект, да се ограничи за краткотрайни освобождавания, свързани с отговора на рецесията, подбудена от пандемията от ковид, излиза наяве от бюлетина от ЕКОФИН, оповестен от финансовото министерство. Служебният министър Асен Василев е защитил тезата, че директивата би трябвало да има стеснен обсег и ясни правила.

Целта на предлагането е да улесни Комисията и организациите на Европейски Съюз да закупуват артикули иуслуги, които да бъдат популяризирани безплатно измежду държавитечленки в сходство с техните незабавни потребности. В моментаДДС се дължи във всяка страна членка, където органите на Европейския съюз подаряват артикули.

В Люксембург са разисквани и фискалните правила, като за следващ път е изтъкнато, че България е измежду дребното страни без несъответствия.

Според верифицираните данни от Евростат дефицитът през 2020 година е бил над референтната стойност от 3% от Брутният вътрешен продукт в множеството страни членки на Европейски Съюз. Само в България и Швеция дефицитът е бил малко над референтната стойност. Приема се, че за всички страни членки дефицитът над референтната стойност е бил изключение, подбудено от изключителната икономическа конюнктура в Европейски Съюз.

Според Европейска комисия критерият от Пакта за непоклатимост и напредък за недостига се смята за изпълнен от България, Дания и Швеция, написа още в бюлетина.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР