“България подкрепя налагането на санкции срещу хората, отговорни за изборните

...
“България подкрепя налагането на санкции срещу хората, отговорни за изборните
Коментари Харесай

България подкрепя санкции срещу отделни хора в Беларус

“България поддържа налагането на наказания против хората, виновни за изборните фалшификации и за репресиите против мирното население. Необходим е разговор, само че освен с Координационния съвет, а с всички законни представители на гражданското общество “, съобщи в изявление българският външен министър Екатерина Захариева. Тя взе участие в извършено в понеделник в Брюксел постоянно съвещание на Съвета по външна политика - Съвет „ Външни работи “. Сред главните дискутирани тематики бяха обстановката в Беларус и отравянето на съветския опозиционен лидер Алексей Навални, оповестиха от Министерство на външните работи.

Налагането на наказания бе подкрепено от множеството първи дипломати, като въпросът ще бъде разискван и от водачите на Европейския съвет тази седмица, прецизират от ведомството.

Работният ден на министрите на външните работи от Европейски Съюз стартира с неофициална среща с претендента за президент на опозицията в Беларус Светлана Тихановская. Тя ги осведоми за настоящата политическа обстановка в Беларус и за подхванатите от режима репресивни ограничения по отношение на протестиращите жители - над 12 000 са задържаните, близо 500 души са претърпели полицейско принуждение. Според Тихановская над 100 компании, основани в Беларус, възнамеряват релокация поради влошаващата се политическа обстановка.

Върховният представител Борел прикани за повсеместен обзор на връзките на Европейски Съюз с Беларус с оглед набелязване на области за селективно ангажиране и за увеличение на поддръжката за гражданското общество.

По отношение на отравянето на съветския опозиционен водач Алексей Навални, който към този момент се възвръща в Берлинската болница „ Шарите”, министрите подчертаха, че Русия би трябвало да спомага за провеждането на неотложно без значение следствие и изправяне на отговорните пред правораздаването. Европейски Съюз е подготвен да отговори с подобаващи ограничения на този изцяло недопустим акт, в това число посредством вероятно налагане на наказания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР