България подкрепя налагането на санкции срещу хората, отговорни за изборните

...
България подкрепя налагането на санкции срещу хората, отговорни за изборните
Коментари Харесай

Захариева: Подкрепяме санкции срещу хора в Беларус, отговорни за изборните фалшификации

България поддържа налагането на наказания против хората, виновни за изборните фалшификации и за репресиите против мирното население. Необходим е разговор, само че освен с Координационния съвет, а с всички законни представители на гражданското общество. Това съобщи заместител министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева, която взе участие в извършеното в Брюксел постоянно съвещание на Съвет " Външни работи ", оповестяват от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Сред главните дискутирани тематики на срещата бяха обстановката в Беларус и отравянето на съветския опозиционен лидер Алексей Навални.

Работният ден на министрите на външните работи от Европейски Съюз стартира с неофициална среща с претендента за президент на опозицията в Беларус Светлана Тихановская.

Тя ги осведоми за настоящата политическа обстановка в Беларус и за подхванатите от режима репресивни ограничения по отношение на протестиращите жители - над 12 000 са задържаните, близо 500 души са претърпели полицейско принуждение.
 Снимка: Министерство на външните работи
Според Тихановская над 100 компании, основани в Беларус, възнамеряват релокация поради влошаващата се политическа обстановка.

Външните министри на държавите-членки на Европейски Съюз потвърдиха безапелационната си поддръжка за справедливите претенции на гражданското общество в Беларус, като остро осъдиха репресивните ограничения на управляващите и настояха за неотложно освобождение на всички арестувани по време на митингите и пускане на приобщаващ народен разговор.

Налагането на наказания бе подкрепено от множеството първи дипломати, като въпросът ще бъде разискван и от водачите на Европейския съвет тази седмица.

Върховният представител Жозеп Борел прикани за повсеместен обзор на връзките на Европейски Съюз с Беларус с оглед набелязване на области за селективно ангажиране и за увеличение на поддръжката за гражданското общество.

По отношение на отравянето на съветския опозиционен водач Алексей Навални, който към този момент се възвръща в Берлинската болница " Шарите ", министрите подчертаха, че Русия би трябвало да спомага за провеждането на неотложно без значение следствие и изправяне на отговорните пред правораздаването.

Европейски Съюз е подготвен да отговори с подобаващи ограничения на този изцяло недопустим акт, в това число посредством вероятно налагане на наказания.  Снимка: Министерство на външните работи
Външните министри разискаха вероятностите за обновяване на политическия развой в Либия под егидата на Организация на обединените нации и в осъществяване на заключенията от Берлинската конференция от януари 2020 година

Захариева посочи нуждата от скорошно установяване на специфични представители на Европейски Съюз и на Организация на обединените нации за Либия, което ще институционализира приноса в дипломатическите старания на интернационалната общественост.

Съветът одобри спомагателни наказания по отношение на физически и юридически лица по отношение на нарушавания на правата на индивида и на оръжейното ембарго.

Министрите на външните работи организираха полемика по връзките сред Европейски Съюз и Африканския съюз.

" Европейски Съюз би трябвало да предизвиква социално-икономическото развиване на африканските страни, възстановяване на опциите за обучение и претовареност на младежите, които да способстват за развиването на своите общества и да не предизвикват миграцията ", акцентира българският първи посланик.
 Снимка: Министерство на външните работи
По време на работния обяд министрите организираха неофициална полемика по връзките със страните от Южното съседство.

" От стратегически интерес за Европейски Съюз е да постави старания и да способства за постигането на мир, стопански прогрес и развиване за всички страни от района ", съобщи Екатерина Захариева и още веднъж прикани за привикване на Съвет за асоцииране ЕС-Израел.

" Съветът на Европейски Съюз по външни работи не съумя през днешния ден да реализира единогласие за налагане на наказания против Беларус ", заяви висшият представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Той посочи в отговор на въпроси на конференция, че Кипър към този момент не поддържа желанието на Европейски Съюз да вкара наказания поради подмяната на резултатите от президентските избори в Беларус и насилието над участниците в последвалите митинги. Върховният представител не отхвърли подозрението, че това държание на Никозия е обвързвано с упованието за поддръжка за европейски наказания против Анкара поради изследванията за залежи на газ в Източното Средиземноморие.  Снимка: Министерство на външните работи
" Има ясна воля за налагане на наказания, въпросът ще бъде разискван по-късно тази седмица от Европейския съвет. Не признаваме легитимността на Александър Лукашенко след президентските избори, резултатите за нас са подправени. Подкрепяме настояването за нови избори под наблюдението на Организацията за сигурност и съдействие в Европа. Нямаме прикрит дневен ред, нито желание да се месим във вътрешните работи на страната. Подкрепяме настояването на хората сами да дефинират своя лидер с почтени и свободни избори. Подкрепяме самостоятелността и независимостта на Беларус, призоваваме сътрудниците на страната да не се наместват във вътрешните й работи ", сподели още Борел.

Той разясни, че опцията глобите да засягат директно и Лукашенко се разисква и се поддържа от някои страни. По неговите думи оставането на Лукашенко на президентския пост след приключването на досегашния му мандат ще докара до последствия, измежду които е преоценката на присъединяване на Беларус в Източното партньорство и наличието на високопоставени беларуски държавни представители в интернационалните срещи.

Борел означи, че европейските страни не обмислят да закрият посолствата си в тази страна, само че е евентуално да намалят нивото на дипломатическите си представителства там.

Борел съобщи, че си слага за персонална цел на идващото съвещание на европейските външни министри да бъде реализирано нужното единогласие за налагането на наказания против Минск. По неговите думи неуспехът в това отношение ще се отрази на облика на Европейски Съюз и на общата му външна политика.

Върховният представител заяви, че Европейски Съюз е отделил 53 милиона евро за Беларус и ще се постарае средствата да стигнат до обществото, а не до държавната администрация.

" Беларус ще има потребност от огромна интернационална финансова помощ, с цел да преодолее днешното състояние ", добави той.

Борел заяви, че е призовал за незабавно интернационално следствие за отравянето на съветския опозиционер Алексей Навални. Ще обсъдим въпроса с Русия идващия месец, добави той. По неговите думи Европейски Съюз прави оценка данните на немските лаборатории от проучванията на Навални.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР