България подготвя да изпрати два самолета Спартан в Турция, съобщиха

...
България подготвя да изпрати два самолета Спартан в Турция, съобщиха
Коментари Харесай

Пращаме два Спартана с лекари и спасители в Турция

България приготвя да изпрати два самолета " Спартан " в Турция, оповестиха от Министерството на защитата. Причината е земетресението покрай южния турски град Газиантеп рано тази заран, в резултат на което по последни данни над 600 души са починали в Сирия и Турция.
Още по темата
Целта е със самолетите да бъдат превозени екипи на " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " и Столичната община.

" Към момента няма данни за потърпевши български жители след земетресението в Турция ", съобщиха по-рано от Министерството на външните работи. 

Румъния също разгласи, че ще помогне на Турция - посредством механизма на Европейския съюз за гражданска отбрана. Решението беше взето часове на съвещание на Националния комитет за изключителни обстановки, свикано от премиера Николае Чука по предложение на Министерството на изключителните обстановки, след консултация с президента Клаус Йоханис. Румънският основен инспекторат за изключителни обстановки, медицински екип на Мобилната незабавна работа за реанимация и изваждане и екип на румънските военновъздушни сили към Министерството на защитата са в подготвеност да поддържат избавителната задача.

По информация на ТРТ-Хабер първата страна, която е оказала помощ на турските управляващи след труса, е Азербайджан .

В изказване на съветника на президента Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан Съединени американски щати оповестиха, че също са подготвени да дават помощ.

" Дълбоко разтревожени сме от известията за разрушителното земетресение в Турция и Сирия. Готови сме да предоставим всяка нужна помощ. Президентът (Джо Байдън) разпореди на Американската организация за интернационално развиване (USAID) и други сътрудници на федералните управляващи да преценяват опциите на Съединените щати да реагират за допустимо най-голямо подпомагане на потърпевшите. Ще продължим деликатно да следим обстановката в тясна съгласуваност с държавното управление на Турция ", уточни Съливан.

С публично изказване излезе и президентът на Украйна Володимир Зеленски .

" Шокиран съм от новината, че стотици хора са починали и ранени вследствие на земетресението в Турция ", написа Зеленски в " Туитър ". " Поднасяме нашите съболезнования на фамилиите на жертвите и пожелаваме на потърпевшите бързо възобновяване. В този миг сме покрай приятелския турски народ, подготвени да окажем нужната помощ ", добави украинският президент.

Турция посредничи сред Украйна и Русия в опит за споразумяване на спора. В същото време Анкара доставя на Киев оръжия, в това число дронове " Байрактар ". В своето изказване Зеленски не загатна Сирия . Русия е главен съдружник на сирийския президент Башар ал Асад, на който оказа решаваща военна помощ след експлоадирането на спора в страната му през 2011 година

Израел също изрази подготвеност да окаже помощ . Министърът на защитата Йоав Галант съобщи, че израелските сили за сигурност са подготвени да окажат всякаква нужна помощ, а външният министър Ели Коен съобщи, че се приготвя стратегия за спешна помощ. В Израел жителите на региона на Тел Авив, Бейт Шеан и Йерусалим оповестяват, че са усетили вторичните земетресения на земетресението. Израелската полиция съобщи, че е получила повече от 3000 такива известия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР