България подготвя да изпрати два самолета Спартан в Турция, съобщиха

...
България подготвя да изпрати два самолета Спартан в Турция, съобщиха
Коментари Харесай

Пращаме два Спатана със спасители в Турция

България приготвя да изпрати два самолета " Спартан " в Турция, оповестиха от Министерството на защитата. Причината е земетресението покрай южния турски град Газиантеп рано тази заран, в резултат на което по последни данни над 600 души са починали в Сирия и Турция.
Още по темата
Целта е със самолетите да бъдат превозени екипи на " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " и Столичната община.

" Към момента няма данни за потърпевши български жители след земетресението в Турция ", съобщиха по-рано от Министерството на външните работи. 

По информация на ТРТ-Хабер първата страна, която е оказала помощ на турските управляващи след труса, е Азербайджан .

В изказване на съветника на президента Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан Съединени американски щати оповестиха, че също са подготвени да дават помощ.

" Дълбоко разтревожени сме от известията за разрушителното земетресение в Турция и Сирия. Готови сме да предоставим всяка нужна помощ. Президентът (Джо Байдън) разпореди на Американската организация за интернационално развиване (USAID) и други сътрудници на федералните управляващи да преценяват опциите на Съединените щати да реагират за допустимо най-голямо подпомагане на потърпевшите. Ще продължим деликатно да следим обстановката в тясна съгласуваност с държавното управление на Турция ", уточни Съливан.

С публично изказване излезе и президентът на Украйна Володимир Зеленски .

" Шокиран съм от новината, че стотици хора са починали и ранени вследствие на земетресението в Турция ", написа Зеленски в " Туитър ". " Поднасяме нашите съболезнования на фамилиите на жертвите и пожелаваме на потърпевшите бързо възобновяване. В този миг сме покрай приятелския турски народ, подготвени да окажем нужната помощ ", добави украинският президент.

Турция посредничи сред Украйна и Русия в опит за споразумяване на спора. В същото време Анкара доставя на Киев оръжия, в това число дронове " Байрактар ". В своето изказване Зеленски не загатна Сирия . Русия е главен съдружник на сирийския президент Башар ал Асад, на който оказа решаваща военна помощ след експлоадирането на спора в страната му през 2011 година

Израел също изрази подготвеност да окаже помощ . Министърът на защитата Йоав Галант съобщи, че израелските сили за сигурност са подготвени да окажат всякаква нужна помощ, а външният министър Ели Коен съобщи, че се приготвя стратегия за спешна помощ. В Израел жителите на региона на Тел Авив, Бейт Шеан и Йерусалим оповестяват, че са усетили вторичните земетресения на земетресението. Израелската полиция съобщи, че е получила повече от 3000 такива известия.

В Южна Италия за малко бе оповестена паника за цунами след земетресението в Турция, съобщи Ройтерс. Местни медии оповестиха, че височината на вълните, достигащи италианското крайбрежие не надвишава 15 сантиметра. Гражданска отбрана след това анулира паниката за цунами. В южната област Калабрия влаковете краткотрайно бяха спрени.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР