България Отровни пестициди в Карлуково, има ли опасност за местните

...
България Отровни пестициди в Карлуково, има ли опасност за местните
Коментари Харесай

Отровни пестициди в Карлуково, има ли опасност за местните

България Отровни пестициди в Карлуково, има ли заплаха за локалните Хората желаят отпадъците да се извозят допустимо най-бързо  Василена Василева 27 януари 2020, 08:53  Отровни пестициди в Карлуково, има ли заплаха за локалните
Отровни пестициди в Карлуково, има ли заплаха за локалните
 Облаци и дъжд през днешния ден, жълт код за поледици - ето къде
Облаци и дъжд през днешния ден, жълт код за поледици - ето къде
 Предлагат избор за втора пенсия „ в последния миг ”
Предлагат избор за втора пенсия „ в последния миг ”
 Как страната възнамерява да спре убийствата от деца
Как страната възнамерява да спре убийствата от деца
 Изгонен посланик внедрявал съветски шпиони в България
Изгонен посланик внедрявал съветски шпиони в България
 Верижна злополука затвори Автомагистрала „ Марица “ при Свиленград
Верижна злополука затвори Автомагистрала „ Марица “ при Свиленград
 ВиК след отровата: Няма заплаха за питейната вода в Пловдив
ВиК след отровата: Няма заплаха за питейната вода в Пловдив
 Протест - желаят узаконяване на бакшишите в заведения за хранене и хотели
Протест - желаят узаконяване на бакшишите в заведения за хранене и хотели

ители на ловешкото село Карлуково непринудено излязоха през вчерашния ден на митинг. Причината за недоволството им е, че тонове пестициди и токсини са изложени навън. Местните желаят да се извозят рисковите боклуци и субстанции допустимо най-бързо.

Спират наложително изгарянето на боклуци в Топлоелектрическа централа "Бобов дол "

Дори се стигна и до напрежение сред кмета на селото, компанията, която извозва отпадъците и хората.

Има ли заплаха за локалните поданици и какво в действителност се случва в Карлуково?

"През последните няколко дни виждаме, че от 70 тона, пестицидите в този момент са станали към 140 тона. Стоят на открито, без защита и без осветяване ", споделиха поданици пред NOVA.

В Северна Македония тонове отпадъци от България

Te са извънредно обезпокоени, защото се притесняват, че въпросните боклуци ще навредят на здравето на цялото население в Карлуково.

"Притесняваме се от тези пестициди, които вредят на цялото население. Тук е безстопанствено. Какво би станало, в случай че някой възпламени тези бидони? Искаме те да бъдат отстранени, тъй като имаме деца тук ", показват протестиращите.

Гешев разпореди специфичен контрол на следствията на импорт на отпадък

Кметът на Карлуково Васил Тодоров от своя страна съобщи, че е в непрекъснат контакт с виновната компания, само че за сходни бидони, цялостни с пестициди, научил едвам в този момент от стачкуващите.

"Надявам се до края на месец февруари всичко да е завършено. Не се носят пестициди, а амбалаж ", безапелационен бе пъл кметът на Луковит Иван Грънчаров.

Хората настояват, че компанията, която е наета да унищожи отпадъците, извозва товари и през нощта. Въпросната компания е от Хърватска. Наета е по българо-швейцарска стратегия да унищожи складираните от 30 години край Карлуково токсини. Подизпълнителите на компанията са от Македония. Те отхвърлиха, че внасят в склада още пестициди. Работели непрекъснато за изкарването им в нови бидони.

Кметът на Карлуково Васил Тодоров твърди, че още предходната година са почнали дейности по унищожаване на пестицидите и хербицидите. От РИСОВ настояват, че те са 61 тона, добавя той.

От компанията и общината твърдят, че всички рискови боклуци ще бъдат извозени от селото до един месец.

Проблемът с боклука

Миналата седмица Районната прокуратура във Враца стартира досъдебно произвеждане за откритите боклуци, съхранявани не по открития ред в партерен етаж на постройка, намираща се на ул. "Околчица " в града.

Тя е склад на някогашния боен цех "Гаврил Генов " във Враца, който не работи повече от 20 години. Опасните субстанции бяха открити при инспекция по сигнал от специалисти на Регионалната ревизия по околната среда и водите и чиновници на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи. Установи се, че отпадъците са тонер касети и техни съставни елементи, без явен генезис.

Теренът на площадката е предан чартърен на сдружението "Рецикла " ЕООД – София. А по данни на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Враца сдружението няма публикуван регистрационен документ по член 35 от Закона за ръководство на боклуци за осъществяване на действия по краткотрайно предпазване от страна на Регионалната ревизия. По време на инспекцията огромна част от отпадъците бяха опаковани и представителят на компанията, притежател на терена, подсигурява спазването на периода за тяхното превозване до лицензирана площадка.

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Василена Василева Източник: боклуци карлуково пестициди митинг .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 Богаташи теглят спестяванията си от банките  1 Мъск забогатя с 2 милиарда $ единствено за ден  1 Какви фрагменти ще се търсят най-вече през 2020 година  1 Спряха детските надбавки на стотици родители --> Пaрите ни  Богаташи теглят спестяванията си от банките Богаташи теглят спестяванията си от банките  Мъск забогатя с 2 милиарда $ единствено за ден Мъск забогатя с 2 милиарда $ единствено за ден  Какви фрагменти ще се търсят най-вече през 2020 година Какви фрагменти ще се търсят най-вече през 2020 година  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 Не пропускай  Повече ли работят чиновниците, които не употребяват отмора за цигара Повече ли работят чиновниците, които не употребяват отмора за цигара  <br> Страховитите <strong> пандемии </strong>, трансформирали човешката <strong> история </strong> <br>
Страховитите пандемии , трансформирали човешката история
 <br> Постъпка на завладя обществените мрежи <br>
Постъпка на завладя обществените мрежи
 <br> Котката, която може <strong>
" />
Котката, която може "да се взира в душата ви, до момента в който... "
Последни  Отровни пестициди в Карлуково, има ли заплаха за локалните Отровни пестициди в Карлуково, има ли заплаха за...  Защо Китай не сподели цялата истина за новия ковид Защо Китай не сподели цялата истина за новия ковид  Името Kamiq произлиза от езика на инуитите, обитаващи северна Канада и Гренландия и значи нещо, което ти приляга тъкмо по размер, като втора кожа. Skoda Kamiq пасва тъкмо по размер (тест драйв)  Облаци и дъжд през днешния ден, жълт код за поледици - ето къде Облаци и дъжд през днешния ден, жълт код за поледици - ето къде  Сър Никълъс Уинтън Британският Шиндлер, който избави хиляди деца от...  Три ракети удариха посолството на Съединени американски щати в Багдад Три ракети удариха посолството на Съединени американски щати в Багдад  <p>Зодиите, които са <strong>най-суетни</strong></p> Зодиите, които са най-суетни  Boeing 777X Boeing 777X направи сполучлив първи полет  Загинаха легендата на НБА Коби Брайънт и щерка му Загинаха легендата на НБА Коби Брайънт и щерка му  <p>Какви оправдания употребяват хората, които <strong>изневеряват</strong></p> Какви оправдания употребяват хората, които изневеряват  Елитни коне за десетки хиляди левове изгоряха във Врачанско Елитни коне за десетки хиляди левове изгоряха във...  Кейт Мидълтън Кейт свети, до момента в който Меган се крие в Канада  Предлагат избор за втора пенсия „ в последния миг ” Предлагат избор за втора пенсия „ в последния миг ”  Как страната възнамерява да спре убийствата от деца Как страната възнамерява да спре убийствата от деца  Променят текста за курса на лв. в закона за Българска народна банка Променят текста за курса на лв. в закона за Българска народна банка  Супер сладки трендове за кучета Супер сладки трендове за кучета  Арестуваха българин препълнен с пликчета кокаин Арестуваха българин препълнен с пликчета кокаин  Иран отхвърля да съобщи черните кутии на сваления аероплан Иран отхвърля да съобщи черните кутии на сваления...  Сеизмолог планувал труса в Турция, в този момент чака нов Сеизмолог планувал труса в Турция, в този момент чака нов  Изгонен посланик внедрявал съветски шпиони в България Изгонен посланик внедрявал съветски шпиони в България Всичко от през днешния ден Виц на деня Двама шопи беседват на брега на язовир “Искър ”: - Ей, глей какъв брой доста вода! Цела София пие вода от тойо язовир. Страшно доста е т'ва!… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте   Учебник по история упрекна Централно разузнавателно управление на САЩ за атентатите от 11 септември Учебник по история упрекна Централно разузнавателно управление на САЩ за атентатите от 11 септември  Великият български публицист, който беше преведен на 37 езика  Кирил Петков: Българинът, който откри потребна бактерия в бяло кокиче  Актьор в Съединени американски щати и модел в Азия - Мони Демиров  Ето ги - 10 най-красиви мъже в света Водещи вести  Загинаха легендата на НБА Коби Брайънт и щерка му Загинаха легендата на НБА Коби Брайънт и щерка му  Три ракети удариха посолството на Съединени американски щати в Багдад Три ракети удариха посолството на Съединени американски щати в Багдад  Защо Китай не сподели цялата истина за новия ковид Защо Китай не сподели цялата истина за новия ковид  Променят текста за курса на лв. в закона за Българска народна банка Променят текста за курса на лв. в закона за Българска народна банка  Сър Никълъс Уинтън Британският Шиндлер, който избави хиляди деца от газовите камери  <p>Зодиите, които са <strong>най-суетни</strong></p> Зодиите, които прекарват най-вече време пред огледалото  Името Kamiq произлиза от езика на инуитите, обитаващи северна Канада и Гренландия и значи нещо, което ти приляга тъкмо по размер, като втора кожа. Skoda Kamiq пасва тъкмо по размер (тест драйв)  Boeing 777X Boeing 777X направи сполучлив първи полет
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР