България отново се нареди на 46-а позиция от общо 162

...
България отново се нареди на 46-а позиция от общо 162
Коментари Харесай

България се нареди между Уганда и Монголия по икономическа свобода

България още веднъж се подреди на 46-а позиция от общо 162 страни по света по икономическа независимост. Това излиза наяве от отчет, направен от канадския институт "Фрейзър ", публикуван за България от Института за пазарна стопанска система (ИПИ).

Изследването "Икономическа независимост по света: годишен отчет 2018 " показва картината за 2016 година и мери икономическата независимост - свободния избор, конкурентните пазари, отбраната на собствеността, върховенството на правото и други.

Представянето на страните се показва в следствие от 0 до 10 точки, като 10 точки подхожда на оптималната икономическа независимост. Резултатът на България в тазгодишното проучване е 7.41 точки. През миналогодишния отчет страната ни получава 7.40 точки. За съпоставяне Ботсвана и Перу са директно преди България с по-висок резултат, а Уганда и Монголия - след страната ни. Отчита се, че за една година икономическата независимост в България е повишена с едвам 0.01 точки, което мъчно може да се интерпретира като сензитивен прогрес, пишат от ИПИ.

Мястото на България е обусловено от оценката на икономическата независимост по няколко индикатора. Първият - "Размер на държавното управление ". По този индикатор страната ни получава 7.02 точки. България получава оптимални точки за плоския налог, само че общият резултат е понижен поради размера на държавните разноски и на държавните прехвърляния и дотации. Оценката е същата и за 2015 година. Вторият индикатор - "Съдебна система и право на благосъстоятелност ". Тук България получава 4.83 точки. Наблюдава се спад спрямо миналогодишния отчет, отразяващ данни за 2015 година. Тогава оценката за страната ни по индикатора е била 4.88 точки.

България продължава да получава ниска оценка точно поради този индикатор, показват от ИПИ. Според анализаторите по-лошото е, че оценката по индикатора още веднъж се утежнява, като главните аргументи за това са ниските оценки за независимостта и безпристрастността на съда, както и за доверието в полицията. Третият индикатор - "Достъп до сигурни и постоянни пари ". В тази категория България от години получава най-високата си оценка - 9.44 точки.

Валутният ръб продължава да подсигурява постоянни пари, а инфлацията остава относително ниска (към 2016 година). Страната още веднъж получава оптималния брой точки за опцията за свободно поддържане на банкови сметки в задгранична валута.

Четвъртият индикатор - "Свобода на интернационалната търговия ". Тук страната ни получава оценка от 8.12 точки. Резултатът отразява ниските мита в интернационалната търговия, само че и негативното въздействие на регулаторните спънки.

Петият индикатор - "Регулиране на заема, труда и бизнеса ". В тази рубрика страната ни получава 7.61 точки. Резултатът е разследване от релативно слабото контролиране на кредитните пазари и в същото време от тежките регулации за труда и бизнеса. Оценките отразяват сериозните регулации при наемането и освобождението на служащи, тежката и скъпа администрация, множеството административни условия към бизнеса, както и високото равнище на корупция.

В отчета отпред на класацията за икономическа независимост се подреждат Хонконг и Сингапур. В топ 10 на класацията се подреждат още Нова Зеландия, Швейцария, Ирландия, Съединени американски щати, Грузия, Мавриций, Англия, Австралия и Канада.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР